POKRENUTE OVRHE

ISTRAŽUJEMO Trojici s dužničke liste srama poreznici zaplijenili luksuzne privatne avione

Ovrhe su pokrenute protiv više od tisuću dužnika, a samo prvih 100 s liste srama duguje 20 milijuna kuna
 Bruno Konjević/CROPIX

Porezna uprava pokrenula je preko tisuću ovrha nad pokretninama poreznih dužnika, nakon što je krajem srpnja prošle godine objavila porezni stup srama . Prema njihovim posljednjim podacima, u 1379 predmeta nad kojima se provodi ovrha nad pokretninama, Porezna uprava izvršila je upis na 3124 vozila, 28 plovila, ali i tri laka zrakoplova nepoznatih vlasnika. Dužnicima pri naplati poreznog duga nisu uzimane samo pokretnine, nego su porezne vlasti pokrenule 201 predmet ovrhe nad nekretninama u vlasništvu poreznih dužnika koji duguju 73,2 milijuna kuna.

Poreznici su zbog toga ovršili 82 stana, 38 apartmana i 19 zgrada. Pritom se nisu usredotočili samo na stambene kvadrate, nego su u okviru naplate duga ovršili i tri oranice, šest voćnjaka i osam parkirnih mjesta.

Postupci ovrhe dio su naplate poreza brojnih dužnika koji su završili na poreznoj listi srama, na kojoj prvih stotinu pojedinačno duguje oko 20 milijuna kuna. Lista je objavljena u srpnju prošle godine, a na njoj su se našle pravne osobe s dugovanjima iznad 300.000 kuna, obrtnici s dugovanjima većima od 100.000 kuna te građani koji za poreze i doprinose pojedinačno duguju više od 15 tisuća kuna.

Na njoj se tako našlo više od 102.000 poreznih dužnika, koji ukupno duguju gotovo 30 milijardi kuna. Ministarstvo financija već je tada najavljivalo kako se nada da će uspjeti ubrati barem polovicu dugovanog iznosa, a ovrhe koje su pokrenute trebale bi dovesti do toga zacrtanog cilja. Iz Porezne uprave nisu smjeli reći imena onih kojima su u postupku ovrhe uzimali čak i lake avione.

Svi dužnici, međutim, nisu čekali da im poreznici ovrše njihovu imovinu, nego je manji dio njih počeo plaćati svoje dugove.

Ukupno je 3000 dužnika, od objave liste pa do kraja prošle godine, uplatilo oko 202,9 milijuna kuna, bilo u cijelosti ili su uplatama smanjili dug ispod razine koja je kriterij za objavu popisa .

Nada Čavlović Smiljanec, šefica Porezne uprave, nedavno je za Jutarnji list izjavila da su njezini suradnici kod 450 najgorih poduzetnika, koji su zloupotrebljavali sustav i osnivali vezane tvrtke, samo kako bi izvlačili novac, utvrdili 680 milijuna kuna duga. Prema njezinim riječima, do sada je Uprava od takvih dužnika naplatila 10 milijuna kuna u gotovini i 73 milijuna kuna u nekretninama. Usput se pohvalila da se stvari više ne rješavaju godinama i da su postupci ubrzani, a impresivan broj zaplijenjenih automobila i stanova govori o tome da su ovršni postupci postali učinkoviti. Budući da su ovršili i lake zrakoplove, poreznicima će biti sve teže pobjeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:22