EUROPARLAMENTARAC

IVAN JAKOVČIĆ 'Ne možemo Todorića unaprijed osuditi, stvarao je novu vrijednost, nije otpuštao ljude... Možda je jednostavno eksplodirao'

 Srećko Niketić / CROPIX

Hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić gostovao je u emisiji Novi dan televizije N1 te je tom prilikom prokomentirao jučerašnje javno obraćanje Ivice Todorića u vezi situacije u Agrokoru.

- To je bilo šokantno, ali svatko tko je optužen ima se pravo braniti. Ima pravo reći, jer je medijski bio u defanzivi. Pitanje je što bi bilo s Agrokorom, ali čovjeka ne možemo unaprijed optužiti jer je stvarao novu vrijednost, nije otpuštao ljude..., smatra Jakovčić koji je bio upitan misli li da se to sve moglo dogoditi bez sprege politike.

- Teško bez sprege politike, ali je šteta da idemo u takvo razračunavanje s njim, 'ajmo vidjeti što je istina. Ako je on učinio neke poslovne greške ipak je najvažnije da je ulagao u te kompanije koje su sada državne, rekao je Jakovčić koji smatra da ćemo to svi platiti, svi porezni obveznici.

- Naravno da će račun stići svima nama. Problem je roll up, ali ja nisam dovoljno kompetentan da o tome govorim, rekao je Jakovčić koji je prokomentirao i dug period šutnje Ivice Todorića.

- Teško je procijeniti što sve stoji iza toga, možda mu je prekipjelo zbog optužbi na njegov račun. Moguće je da je eksplodirao nakon svega što je stvarao. Možda je odlučio da je dosta, da to nije lopovska kompanija, to je kompanija u kojoj su poslovni potezi bili problematični. Njušili smo da je na staklenim nogama ali nitko se nije usudio zagrabiti u to. Nakon ovoga nastupa mislim da treba osnovati istražno povjerenstvo, to je dobra inicijativa, smatra Jakovčić te dodaje da Todorić podrškom osnivanju takvog povjerenstva možda želi pokazati da se ne boji.

Kao zastupnik u EU parlamentu prokomentirao je i hoće li slučaj Agrokora imati toliko veliku magnitudu da se njime pozabavi i Europska komisija.

- Definitivno da. Nije se još prelilo toliko preko granica, nije tema na nivou EU-a, ali se prati jer svi znaju koliko je veličina Agrokora u našem gospodarstvu. EU prati naše poteze i važno je da cijeli taj proces radimo transparentno, zaključio je Jakovčić.

Bivši čelnik IDS-a komentirao je i govor premijera Andreja Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a, u kojem se dotakao arbitraže sa Slovenijom.

- Mislim da se tu kolega Plenković više obraćao domaćoj javnosti i biračima nego stranoj jer Skupština UN-a nije za te teme. To je greška u koracima, žao mi je da Miro Cerar ne dolazi, mogu ga razumijeti jer ima izbore u Slovenije i stoji loše, ali ne podržavam njegove poteze. Cerar je za vladavinu prava. Ako na vlast dođe Janša ili Židan njih pravo ne zanima, neće previše upotrebljavati pravne argumente i to će dodatno komplicirati odnose, kazao je i dodao kako misli da će sada biti manje dijaloga do sljedećih izbora.

- Molim Boga da ne dođe do incidenata, da se ne bi pojavio neki vojni brod, naš general, koji isto tako nije pri pameti kad kaže da vojska može biti u Ljubljani za 48 sati, takve ljude moramo maknuti s javne scene. Ljudi koji žive uz granicu su zabrinuti i ne žele sukob i žele razrješenje ove teme.

Rekao je i kako smatra da BiH ne može zaustaviti gradnju Pelješkog mosta, ali da ju može djelomice usporiti.

- Nije bilo dovoljno dijaloga. Ako sam ja za teran obavio 100 razgovora onda je za most trebalo obaviti na tisuće razgovore. Europska komisija se čudi, prezentirano je kao da je sve raščišćeno a sada se ne čini da nije tako, rekao je Jakovčić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:01