ŠEF SINDIKATA

IVICA BABIĆ IDE U REMETINEC Tužiteljstvo: Zaradio 660.000 kn lažući da je u ratu ozlijedio oko!

 Bruno Konjević / CROPIX

Ivici Babiću , šefu Hrvatskoga liječničkoga sindikata, osumnjičenome da je 1995. lažirao svoj status ratnog invalida, određen je jednosmjesečni izatržani zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od bijega. Babićev odvjetnik Milenko Umičević najavio je žalbu na pritvaranje Babića te novinarima rekao kako je njegov branjenik konsterniran ovim kaznenim postupkom. Državno odvjetništvo je pak priopćilo kako je protiv Babića otvorio istragu zbog ratnog profiterstva u vidu prijevare.

Tužitelji sumnjaju da je Babić, koji je navodno od djetinjstva imao invaliditet na jednome oku, 1995. zatražio od oftamologa da mu napravi lažni nalaz prema kojemu je prije 1992. na oba oka imao stotopstotni vid. Na taj način Babić je želio prikazati da je ozlijedu oka zadobio ‘92. na bojištu, te je prema optužbi, od 1995. do danas stekao oko 659.000 kuna raznih beneficija na osnovi lažirane ratne ozlijede. Državno odvjetništvo je također navelo kako je 2004. kada je u tjedniku Nacional objavljen članak o navodno lažiranoj Babićevoj invalidnosti, odmah od policije zatražilo provjere navoda iz članka.

No nakon tih provjera policija u svojemu izvješću nije našla dostatnu razinu dokaza kako bi se protiv Babića pokrenuo kazneni postupak. Međutim, posljednjih mjeseci odvjetništvu su se javili svjedoci sastavljanja lažne dokumentacije čime su ostvarene pretpostavke za daljnje postupanje u ovom kaznenom predmetu, tvrde u DORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:19