NOVE OPTUŽNICE ZA CRNE HDZ-OVE FONDOVE

Ivica Kirin optužen za štetu od 21 milijun kuna, bivšem šefu Hrvatskih šuma Beuku kazna - rad u pučkoj kuhinji!

Bivši ministar unutarnjih poslova je sve priznao, a bivši šef Hrvatskih šuma ne ide u zatvor

Ivici Kirinu, bivšem ministru unutarnjih poslova, jučer je stigla optužnica za Fimi-Mediju kojom ga se tereti za zloporabu položaja i ovlasti vezano uz poslovanje MUP-a s tvrtkom Nevenke Jurak u razdoblju od kolovoza 2006. do srpnja 2009. godine, koje je MUP platio 21.467.402,61 kunu. Prema optužnici za Fimi-Mediju, tvrtka Barišićeve bliske prijateljice zaradila je 10,5 milijuna kuna u poslovanju s MUP-om, a 49.311,83 kune plaćeno je za poslove koji nikad nisu obavljeni.

Kirina, sadašnjeg virovitičkoga gradonačelnika, USKOK tereti da je bio jedan od onih koji je realizirao financiranje HDZ-a putem “crnih fondova”.

Prema navodima optužnice, MUP je sklopio pet poslova u promidžbenim kampanjama Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, izrade i emitiranja radijskih i TV spotova, grafičke pripreme brošura te preinaka za radio i TV spotove . MUP je ministarstvo koje je platilo najveći “ceh” u poslovanju s Fimi-Medijom. Ispitani svjedoci pak tvrde da je Kirin bio jedan od stranačkih dužnosnika koji je vrlo agilno ispunjavao zahtjeve Ive Sanadera za financiranje stranke, čime se hvalio i na sjednicama Predsjedništva, a MUP nije tražio ni diskontne cijene emitiranja spotova za Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama, na što je čak imao pravo.

Fingirani natječaji

Fimi-Media je MUP-u ispostavila 11 računa, a plaćani su u roku od 28 dana od dana ispostavljanja. Tijekom istrage u aferi Fimi-Media o poslovanju s MUP-om policajci i tužitelji USKOK-a ispitali su i Kirina, ali su izuzeli i cijeli niz dokumentacija. Bivši ministar policije i u istrazi je priznao navode koji mu se stavljaju na teret. Priznao je i da su natječaji na kojima je Fimi-Media bili fingirani. Kirin je tvrdio da je sve to radio na traženje Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, a ustanovljeno je da je Kirin dolazio i u carinu i tamo dogovarao s Barišićem poslove za N. Jurak. Tijekom istrage USKOK je ispitao i niz svjedoka iz MUP-a, i to Kirinove suradnike - Andreju Benić, Nevenku Cujzek, Nevu Budimir, Zlatka Mehuna i Dražena Krtanjeka. Neva Budimir rekla je da je na natječaje pozivala ona društva koja joj je predložila Nevenka Cujzek, te da se, unatoč tome što ju je upozorila da se cijene Fimi-Medije nisu uspoređivale s cjenicima radijskog i televizijskog emitiranja, to nije radilo i nije se postizala niža cijena.

Božićni pokloni

No, Cujzek je rekla da je Fimi-Mediju favorizirao Kirin i da zapravo uopće nije bilo bitno koja su trgovačka društva bila pozivana na natječaje kad se ionako znalo da će posao dobiti tvrtka Nevenke Jurak.

Optužnicu protiv bivšeg ministra policije razmotrit će optužno vijeće na čelu sa sucem Zoranom Luburićem. Hoće li se Kirin nagoditi, tek će se vidjeti. U međuvremenu postignuta je još jedna nagodba vezana uz Fimi-Mediju. S USKOK-om se nagodio Darko Beuk, bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma koje su s Fimi-Medijom poslovale od prosinca 2006. do prosinca 2007. godine. Ukupno se radilo o 20 poslova koji su se odnosili na produkciju i emitiranje TV spotova te isporuku prigodnih božićnih darova u vrijednosti od 2,475.528,50 kuna, a stvarna vrijednost posla bila je 1,3 milijuna kuna. Tvrtka N. Jurak poslove je dobivala i prije zaključenja natječaja.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:56