STO GODINA SAMOĆE

Iz Ka Pe Doma vratit ću se ja: Glavaš ide na prvi slobodni vikend u siječnju. Ali, u siječnju 2014.

Glavaš ima svoju ćeliju s televizorom i WC-om. Kupaonica je zajednička. Prostor je klimatiziran. Pritvorenici imaju pravo na računalo, ali ne i na internet. Hrana mu se donosi iz srpskog zatvora u Kuli...
 Vlado Kos/CROPIX

SARAJEVO - Branimir Glavaš je od noći s utorka na srijedu smješten u pritvorskoj jedinici Suda BiH u Sarajevu, gdje će ostati idućih mjesec dana, dok sud ne odredi u koji će zatvor biti upućen na izdržavanje kazne od osam godina zatvora.

Glavašev sarajevski odvjetnik Nikica Gržić demantirao je da su ga hapsili specijalci.

- Privela su ga dvojica sudskih policajaca, bez primjene sile - rekao je Gržić. Glavaš još ima pravo na žalbu, no jasno je da neće izbjeći odlazak na izdržavanje kazne.

Računalo da, internet ne

- Kako mu je izrečena kazna dulja od pet godina, bit će upućen u neki od zatvora zatvorenog tipa: u Zenicu, Mostar, Bihać, Doboj, Banju Luku ili Tuzlu koja ima odjel u Orašju - objasnio je Gržić. Tek nakon što izdrži polovicu kazne, u siječnju 2014., Glavaš može tražiti premještaj i dobiti pravo na izlaske vikendom. Najbliži Osijeku je zatvor u Orašju preko puta Županje.

Pritvor Suda BiH u montažnim je zgradama i ima mjesta za tridesetak pritvorenika. Svaki ima vlastitu ćeliju s krevetom, stolom, policama, televizorom i WC-om. Kupaonica je zajednička. Prostor je klimatiziran. Pritvorenici imaju pravo na računalo, ali ne i na internetsku vezu. Glavašu je oduzet mobitel, ali će mu za dan-dva biti odobreni telefonski pozivi. Sudu dostavlja popis ljudi s kojima želi kontaktirati telefonom, kao i onih koji ga mogu posjetiti. Posjete nisu ograničene na odvjetnike i rodbinu, pod uvjetom da ih sud odobri, a može ih primati svaki dan od 14.30 do 16 sati. Pritvorenicima se hrana donosi iz zatvora u Kuli u istočnom (srpskom) dijelu Sarajeva. Imaju pravo naručivati hranu izvana.

- Nema druženja pritvorenika kao što je to, recimo, u Haagu - objašnjava odvjetnik.

U istom pritvoru sada je grupa Zijada Rustempašića, kojoj se sudi za pripremu bombaških napada u Bugojnu, te nekoliko Srba optuženih za ratne zločine, među ostalim Veselin Vlahović Batko, izručen iz Španjolske.

Nema Hrvata

Trenutno nema nijednog Hrvata. Kompleks Suda BiH, s Tužiteljstvom i pritvorskom jedinicom, uređen je novcem međunarodne zajednice i po zapadnim standardima u nekadašnjoj kasarni Viktor Bubanj. Glavaš se više ne može predomisliti i reći da bi radije služio kaznu u Hrvatskoj. Kako je osuđen zbog ratnih zločina prema civilima srpske nacionalnosti, pretpostavlja se da neće biti upućen na izdržavanje kazne u neki od zatvora u srpskom entitetu.

Mora platiti 600 kn sudskih troškova

SARAJEVO - Glavašu se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, od 18. travnja 2007. do 11. siječnja 2008., ali mu Sud BiH ne priznaje mjesec dana koji je proveo u pritvoru od 26. listopada do 2. prosinca 2006. zato što taj podatak nije naveden u presudi Vrhovnog suda Hrvatske, koji je Glavašu potvrdio kaznu Županijskog suda u Zagrebu i smanjio je s deset na osam godina. Glavaš je zbog toga tražio da se cijeli postupak odgodi sve dok iz Hrvatske ne stigne usklađena dokumentacija o pritvoru, ali je Sud BiH to odbio. Dužan je platiti i troškove postupka u iznosu od 150 konvertibilnih maraka (oko 600 kuna).( S. Pavić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:14