TAKTIKA

IZA KULISA MILANOVIĆEVA ANGAŽMANA U ORGANIZACIJI KINESKOG MILIJARDERA Mesić: 'I ja savjetujem Kineze, to što on radi je za pohvalu'

Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

“To je uobičajena poslovna suradnja za one koji se odazovu, to ne mogu biti svi, a naročito ne mali zavidni provincijalci. Ja sam to radio pro bono, ali sam s tom organizacijom radio druge poslove koje su mi plaćali na račun u Hrvatskoj i na to platio poreze.”

Tim je riječima predsjednički kandidat Zoran Milanović u nedjelju na Rabu objasnio svoju funkciju u organizaciji Global Alliance of Sharing Economy (GLASE) čiji je član od 22. svibnja prošle godine. Osnivač GLASE-a je kineski milijarder i direktor tvrtke ToJoy Lu Junqing, a riječ je o nevladinoj međunarodnoj ekonomskoj organizaciji koju su pokrenuli bivši australski premijer Kevin Rudd i više drugih bivših šefova država ili vlada radi povezivanja globalnih poslovnih komora. U vodećoj strukturi organizacije su bivši premijeri Austrije Werner Faymann, Grčke George Papandreou, Srbije Boris Tadić

Uz Milanovića GLASE ima još sedam viših savjetnika, među kojima su i bivši premijeri Slovenije, BiH, Islanda i Bolivije. Milanović kaže kako kontakti koje je ostvario tijekom života mogu biti vrlo korisni Hrvatskoj.

“To nemaju drugi kandidati, Kolinda i Škoro mogu ići savjetovati u Prnjavor”, ustvrdio je u nedjelju pojasnivši kako GLASE okuplja premijere i predsjednike koji su otišli neokaljani s dužnosti.

Vanjskopolitički analitičar, umirovljeni političar i diplomat Božo Kovačević objašnjava kako nije ništa neuobičajeno da bivši visoki dužnosnici u sklopu takvih organizacija lobiraju za interese određene države, u ovom slučaju Kine, jer je to praksa koju su pokrenule zapadne zemlje.

Poznati uzori

“Mislim da Kina tako skuplja lobiste za svoje eventualne investicijske pothvate, a možda i za svoju politiku u pojedinim dijelovima svijeta. I na Zapadu postoje mnoge takve neformalne organizacije, poput Bilderberg grupe. I Davos je mjesto neformalnih susreta gdje se pokušava utjecati na ostvarivanje određenih interesa i oblikovanje politika. Kina samo slijedi već poznate uzore. Doduše, nije sasvim jasno što sve namjerava ostvariti. Nedvojbeno je da želi biti svjetska velesila, ali je prerano suditi o konačnim konturama njezine globalne politike”, komentira Kovačević.

Od svih hrvatskih političara u Kini daleko najveći ugled uživa bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji redovito posjećuje tu zemlju.

“Imam dugotrajnu vezu s Kinom. Susreo sam se s njihova tri predsjednika - Jiangom Zeminom, Hu Jintaom i sadašnjim Xi Jingpingom. Savjetnik sam u njegovoj inicijativi ‘Jedan pojas, jedan put’ koja se bavi proširenjem gospodarske i kulturne suradnje svih naroda i država koje su bile na nekadašnjem Putu svile. Nešto slično radi i Milanović. Velika je Kina i sve se to odvija u pravcu koji je zacrtao Xi Jingping. Takav Milanovićev angažman je za svaku pohvalu”, kazao nam je Mesić.

Milanović je, koliko je poznato, prošle godine u Kini kao bivši premijer održao nekoliko predavanja, a u svibnju ove godine upravo je za boravka u Kini prekinuo dugotrajnu medijsku šutnju i u izjavi za Jutarnji list otvoreno podržao SDP uoči europskih izbora.

Kako velike kineske kompanije, koje uglavnom djeluju pod patronatom Komunističke partije, šire svoje poslovanje po svijetu, iznimka nije ni ToJoy koja postoji 28 godina te je najveća kineska platforma za razvoj start-upova u koje investira te okuplja više od 700.000 poduzetnika i ulagača. Do danas su podržali razvoj više od 100.000 privatnih tvrtki, a imaju urede po cijelom svijetu, od prošle godine i u New Yorku. Lu objašnjava kako kineske tvrtke trebaju najtalentiranije ljude na svijetu kako bi se razvijale i napredovale, a među ljude koji kreiraju svjetske poslovne trendove ubraja i političare koje okuplja. Lua Junqinga mediji nazivaju i kineskim tajkunom, za kojeg se zna da je odrastao u seljačkoj obitelji te da je prije ulaska u poduzetničke vode desetak godina radio u državnoj službi. U nedavnom intervjuu kazao je kako je prošao dugačak put od sela, preko života u provincijskom gradu do Pekinga, gdje je stvorio svjetsku karijeru.

Rizik posla

“Svašta sam okusio što mi pomaže da bolje razumijem svijet. Pokretanje posla je vrlo rizično i to me potaknulo da kroz inkubator pomažem mladim poduzetnicima. Snaga nacije ovisi o snazi njezine industrije”, ustvrdio je Lu, kojeg se u rujnu 2011. povezivalo sa skandalom u središtu kojeg je bila njegova kći Lu Xingyu koja je tada imala 24 godine i vodila je kinesko-afrički humanitarni projekt Hope. Otkrilo se da organizacija sebi uzima 10 posto od milijunskih iznosa namijenjenih gradnji škola u Africi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:32