ONA ŽELI JAVNI NATJEČAJ

IZBOR ZA NOVOG ŠEFA HOLDINGA Švaljek želi javni natječaj, ali nema podršku pročelnika

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek želi raspisati javni natječaj, no u tome nema podršku svojih najbližih suradnika
Zagreb, 221014.Gradsko poglavarstvo.Konferencija za novinare Sandre Svaljek, zamjenice gradonacelnika Milana Bandica o nastavku funkcioniranje Gradskog poglavarstva.Na fotografiji: Sandra Svaljek - zamjenica gradonacelnika Milana Bandica.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Tko će biti novi predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga i na koji način će se izabrati, pitanja su oko kojih se u proteklih nekoliko dana lome koplja u Gradskoj upravi.

Privremeni upravitelj

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek novog predsjednika Uprave izabrala bi putem javnog natječaja, no takav njen prijedlog nije baš sjeo gradskim pročelnicima i suradnicima s kojima obavlja jutarnje kolegije.

Podsjetimo, nakon što je Slobodan Ljubičić dao ostavku na to mjesto 30. listopada, kako bi uz jamčevinu imao veću mogućnost da izađe na slobodu, na njegovo mjesto kao privremena upraviteljica postavljena je Daniela Franić, koja je prije toga bila članica Uprave zadužena za pravne poslove.

Samo dan nakon njegove ostavke, Švaljek je izjavila kako ne vidi nikakvog drugog načina da se bira Uprava Holdinga nego isključivo po stručnim kriterijima, što će, najavila je, osigurati provedbom javnog natječaja. Podršku joj je dao i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor koji je naglasio kako bi se i budući članovi Uprave Holdinga trebali birati putem natječaja.

Da bi se išlo na javni natječaj, odluku mora donijeti Skupština Holdinga koju čine Milan Bandić, Sandra Švaljek i Slavko Kojić. Ukoliko se potvrdi izlazak Milana Bandića na slobodu uz mjeru opreza zabrane obavljanja poslovne aktivnosti, automatski vlast u Skupštini Holdinga preuzima Švaljek. Time bi ona mogla donijeti odluku o javnom natječaju, ali će time stvoriti otpor među djelom svojih suradnika.

Dio njezinih suradnika smatrau kako Švaljek javnim natječajem želi osigurati transparentnije djelovanje Holdinga čiji je ugled narušen nedavnim uhićenjima u akciji Agram.

Pravo vlasnika

S druge strane, mnogi istaknuti pročelnici protive se takvoj ideji. Ne žele se javno usprotiviti ideji Švaljek zbog trenutne situacije i novih uhićenja.

- Određena politička opcija pobijedila je u Gradu na demokratskim izborima. Holding je u vlasništvu Grada, i vlasnik bi trebao postaviti svog čovjeka od povjerenja na čelo te tvrtke jer na kraju Grad odgovara za njegovo poslovanje kao vlasnik - kaže nam jedan pročelnik.

Drugi pak naglašava kako je Holding preveliki sustav i kako je vrlo teško da bi se netko izvan tog sustava mogao snaći u njemu.

Čovjek iz sustava

- Ne vidim razloga zašto se ne bi dala prilika nekome iz sustava. Biranje temeljem javnog natječaja u teoriji dobro zvuči, no čini se da je neizvedivo - kaže pa navodi kako bi tu praksu prvo trebala uvesti država u javnim poduzećima, a tek nakon što se vide rezultati, lokalna samouprava. Neki naši sugovornici da ističu kako je Švaljek dala prijedlog da se javnim natječajem izabere Uprava još lani, no njena ideja nije prihvaćena.

HUP: ‘Potreban je nepolitički direktor’

Branko Roglić, predsjednik Hrvatske uduge poslodavaca smatra da je javni natječaj jedini ispravni put, ali napominje kako se tada moraju znati pravila.

- Trebalo bi se dogovoriti da politika više nema mjesta u toj kompaniji. Primjerice, novom predsjedniku uprave trebalo bi dopustiti da zbog profitabilnosti i učinkovitosti tvrtke otpusti pet ljudi koji rade na mjestu koje je predviđeno za jednoga - napominje Branko Roglić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:15