POSTIGNUT DOGOVOR

IZBORI U MOSTU Novi vrh bira se 28. siječnja, glasat će se elektronički, hoće li se netko suprotstaviti Petrovu?

 Dragan Matić / Hanza Media

Most nezavisnih lista održat će napokon prve unutarstranačke izbore u subotu, 28. siječnja, doznajemo od više sugovornika iz stranke.

Izbori će se održati po načelu jedan član - jedan glas, a svi oni koji se budu htjeli kandidirati za stranačke funkcije i oni koji budu birali tijela stranke morat će se učlaniti u Most jer sada su službeni članovi Mosta na nacionalnoj razini samo predsjednik Božo Petrov i zamjenik predsjednika Nikola Grmoja, dok su ostali članovi nekolicina onih koji su na lokalnoj razini i osnivali Most, poput gradonačelnice Metkovića Katarine Ujdur.

Taj proces učlanjenja u stranku je, kako doznajemo, sada već pri kraju, a najvjerojatnije će njihovi ministri Vlaho Orepić i Slaven Dobrović postati članovi, kao i predsjednik Kluba zastupnika Miro Šimić, dok se Ante Šprlje, s obzirom na to da je sudac, ne smije politički angažirati.

Novi ustroj

Može se pretpostaviti da će se oni onda i natjecati za visoke funkcije u stranci.

- Počeo je proces učlanjenja i to je sada skoro gotovo, ali tek kada sve završi, moći ćemo prije izbornog sabora objaviti koliko imamo članova. Ima, naravno, i onih koji su podupiratelji, ali ne žele biti redovni članovi, jer poznato je da ni naše biračko tijelo nije klasično stranački opredijeljeno - pojašnjava jedan od naših sugovornika.

Neki od podupiratelja, poput potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića, neće se ni učlanjivati u stranku nego će nastaviti graditi svoju političku karijeru kao nezavisni na platformi Mosta jer ni dosad nije bio član niti jedne političke stranke, pa ne namjerava ni ubuduće. Isto tako, neće ni svi saborski zastupnici biti članovi. Tomislav Panenić će tako na lokalne izbore u sklopu svoje nezavisne liste koju će poduprijeti Most. Glasat će se elektroničkim putem, kažu u Mostu, a birat će se predsjednik, zamjenik predsjednika, predsjedništvo, nadzorni odbor, tajnik stranke, te nacionalno vijeće kao vrhovno tijelo koje će odlučivati o stranačkim politikama.

Nacionalno vijeće će, pojašnjavaju u Mostu, činiti članovi stranke, ali i predstavnici nezavisnih lista s kojima Most surađuje. Sudjelovat će u odlučivanju, kaže jedan drugi istaknuti mostovac, ili na razini županijskih vijeća, ili kao predstavnici u nacionalnom vijeću.

S nezavisnim listama Most će potpisati sporazume o suradnji.

Stranka neće osnivati ni tipične lokalne organizacije s predsjednicima i odborima, već su za sve županije i velike gradove odredili povjerenike.

Lokalna suradnja

- U nekim sredinama postoje nezavisne liste koje djeluju na platformi Mosta i tamo sigurno nećemo imati podružnice nego ćemo nastaviti suradnju s tim listama - kaže naš sugovornik iz Mosta, te navodi primjere Vrgorca, gdje postoji Nezavisna lista mladih gradonačelnika Ante Pranića, ili pak Omiša, gdje je Ivan Kovačić formirao svoju nezavisnu listu i postao gradonačelnik.

U Mostu stalno ponavljaju da bi voljeli imati više kandidata za funkciju predsjednika, kao i za ostala tijela stranke, ali također napominju da ne žele imati nekoga samo kao alibi za demokratičnost, nego ako netko uistinu želi, zna i može preuzeti tu dužnost, otvoren mu je put za kandidaturu.

Iako, teško je zamisliti da bi se itko od mostovaca htio kandidirati protiv Bože Petrova s obzirom na to da je u svom mandatu stranku dvaput doveo na vlast.

Jedan kandidat?

Nakon unutastranačkih izbora Most će odrediti i većinu kandidata koji će se natjecati na lokalnim izborima. Zasad su službeno predstavili samo Katarinu Ujdur kao kandidatkinju za gradonačelnicu Metkovića, a kao najizgledniji kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana spominje se Nikola Grmoja, kojeg u stranci nagovaraju da uđe u tu utrku, a on se još nećka. Robert Pauletić mogao bi biti Mostov kandidat za gradonačelnika Splita, ali to još nije sigurno, dok će Miro Šimić najvjerojatnije biti kandidat u Osijeku. Miro Bulj jurišat će na Sinj, Maro Kristić na Dubrovnik, a za županicu splitsko-dalmatinsku Most bi mogao istaknuti Ivanu Ninčević-Lesandrić. U Zagrebu je formirana organizacija i imenovan je povjerenik, ali kandidata još nemaju.

- Okupljamo mlađu ekipu i radimo na programu, a za kandidata ćemo još vidjeti - kaže naš sugovornik iz stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:01