SUKOB NA LJEVICI

Izbori za SDP Splita puni nepravilnosti

Jutarnji je došao do odluke NO SDP-a, donesene nakon žalbe Ranka Ostojića na stranačke izbore. Ostojić nije se žalio zbog izbora koje je izgubio nego zbog pogrešaka u proceduri
 Dragan Matić/CROPIX

SPLIT- Nadzorni odbor SDP-a utvrdio je niz propusta u izbornom procesu Gradskog odbora SDP-a Split ...- glasi odluka donesena nakon žalbe Ranka Ostojića na postupak izbora predsjednika splitske podružnice SDP-a, na kojima je s malom prednošću pobijedio Marin Jurjević Baja. Dosadašnji čelni čovjek splitskog SDP-a dobio je 282 glasa, a protukandidat Ranko Ostojić 238 glasa.

Unatoč tome, odbijen je Ostojićev zahtjev za poništavanjem izbora jer, kako piše u odluci, “utvrđeni propusti izbornog procesa za izbor predsjednika GO SDP Split nisu bili od presudnog utjecaja za ishod izbora budući da su predsjednika birali svi članovi GO SDP Split”.

Stručna radna skupina

Ostojić, međutim, tvrdi da se on nije žalio samo zbog konačnog ishoda izbora, nego prije svega zbog čitavog niza nepravilnosti kako u izbornom procesu, tako i u višegodišnjem radu splitskog SDP-a.

U obrazloženju se tvrdi da Gradski odbor SDP-a nije Nadzornom odboru te stranke predočio zapisnik sjednice održane 13. rujna 2009. na kojoj su prihvaćene Odluka o raspisivanju izbora za predsjednika, ali i Odluka za sazivanje izborne Konvencije GO SDP-a.

Prekršili statut

Te odluke je trebala razraditi stručna radna skupina 14. i 15. rujna 2009. godine, ali nije, jer se tajnici Vesni Perak navodno dogodio tipfeler, pa je umjesto 13. rujan, kada je održana sjednica, na dokumentu ukucala datum 18. rujan. Osim toga, u zapisniku se navodi da je spornoj prisustvovalo 20 članova Gradskog odbora, a taj isti zapisnik verificiralo je 25 članova Gradskog odbora, šest mjeseci poslije sastanka! Utvrđeno je i da je tajnica Vesna Perak, za koju krugovi bliski splitskom SDP-u tvrde da je desna ruka Marina Jurjevića Baje, nedogovorno vodila pripremne aktivnosti u izbornom procesu jer nije dostavila podatke o plaćenoj članarini. Nadzorni odbor SDP-a usvojio je žalbu zbog niza propusta u sazivanju izborne Konvencije, te naložio odgađanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:43