IZVANREDNI IZBORI

Izbori za šefa HDZ-a 17. srpnja: Svaki kandidat za predsjednika mora skupiti 5000 potpisa

Predsjedništvo HDZ-a

Donesena je odluka da će se provesti unutarstranački izbori po načelu jedan član jedan glas. Provest će se 17. srpnja prvi krug, a ako bude drugi krug, bit će tjedan dana kasnije - kazao je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić jučer nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća u prostorijama HDZ-a.

Takva odluka je donesena, kazao je zamjenik Brkić, jer su dosegli razinu demokracije te se ne žele vraćati na staro.

- Birat će se samo predsjednik stranke, a ne i zamjenik. Uvjeren sam da ćemo u tom procesu iznjedriti najkvalitetnijeg kandidata odnosno kandidatkinju, koji će predstavljati HDZ u budućnosti i koji će biti mandatar za sastav nove Vlade na parlamentarnim izborima na kojima će HDZ sigurno odnijeti pobjedu i spriječiti povratak SDP-a i njihove tiranije - rekao je Brkić, i dodao da nije bilo riječi o kandidatima već o pravilima i proceduri.

kandidacijski postupak - Od danas kreće kandidacijski postupak. Svaki kandidat ili kandidatkinja treba prikupiti 5000 potpisa, s tim da je došlo do izmjene te jedan član može potpisati svim kandidatima, ne samo jednome - poručio je Brkić. Rekao je da nitko još nije najavio kandidaturu, te da se službeno postaje kandidat tek kad se ispune formalni uvjeti, odnosno onaj koji u roku od deset dana prikupi potrebne potpise.

- Puno je njih reklo da će se kandidirati. Uvijek je ambicija dobra stvar u životu, tako da sam uvjeren da će se kandidati sučeljavati programom, vizijom... - rekao je Brkić, a na pitanje hoće li se on kandidirati rekao je: “Vrijeme će vam dati odgovor”. Na pitanje kako zamišlja novog predsjednika, našalio se, “kao nekog tko ima malo više kose”.

- Predsjednik je osoba koja će uživati povjerenje članstva, a onda i šireg spektra građana, jer politika je častan posao - rekao je Brkić.

Njegova navodna ideja da do izbora on vodi stranku je od strane nekih članova Predsjedništva protumačena kao ‘bezuspješan pokušaj’. Također je dogovoreno, neslužbeno doznajemo, da će upravo Predsjedništvo diktirati tempo priprema za izbor predsjednika, a istodobno i za prijevremene parlamentarne izbore. Prije ulaska na sjednicu, HDZ-ovci uglavnom nisu željeli otkrivati kako će glasati, a kamoli se izjašnjavati koga favoriziraju za predsjednika. Jedini je otvoreno to rekao Franjo Lucić koji je prije sjednice Nacionalnog vijeća izjavio da je po njemu Plenković najbolji kandidat. - Najbolji je po svojoj retorici i pogledima - kazao je Lucić.

Za razliku od njega, Darko Milinović je Plenkoviću poručio da je neozbiljan jer je istaknuo vlastitu kandidaturu još dok je HDZ imao predsjednika.

- Neće nam mediji nametati kandidata za predsjednika. Dvjesto tisuća članova HDZ-a izabrat će pravog domoljuba i HDZ-ovca, nekog tko je 20 godina krvario za stranku. A HDZ-ovci iz 9. izborne jedinice odlučit će da li će imati svojeg kandidata ili će dati potporu nekom drugome - kazao je Milinović.

I maletić možda kandidat Na pitanje znači li to da Plenković nije njegov izbor, rekao je: - Gospodin Plenković ima karakteristike koje ga mogu prometnuti u predsjednika HDZ-a, nisam rekao da ga ne podržavam, samo sam postavio pitanje imaju li članovi pravo kandidirati istinskog HDZ-ovca, domoljuba... Jer svatko onaj tko se kandidirao prije nego je započeo izborni proces i dok smo još imali predsjednika stranke je neozbiljan. Ja ću prvo promisliti pa razgovarati sa svojima, a onda i sa zamjenikom predsjednika stranke.

Podsjetimo, zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković je član HDZ-a od 2011. godine, a kandidaturu za predsjednika stranke je prvi otvoreno istaknuo.

Zlatko Hasanbegović, s druge strane, ima svoju ideju: - Ja ću biti za svakog onog tko pristane preimenovati Trg maršala Tita!

Navodno je i zamjenik predsjednika Brkić imao ideju da vodi stranku do parlamentarnih izbora, a da netko drugi bude kandidat za mandatara, međutim, to nije prošlo. Zamjenik predsjednika Brkić je prije sjednice, na ulazu u središnjicu HDZ-a, izjavio da će HDZ sigurno izabrati čovjeka koji može pobijediti Milanovića. - Spriječit ćemo da se SDP i Milanovićeva tiranija vrate na vlast - izjavio je Brkić.

Uže Predsjedništvo HDZ-a ujutro je prvo zauzelo stav da se novi predsjednik HDZ-a bira po sistemu jedan član - jedan glas, i to 17. srpnja.

Iako se isprva činilo da će kandidata za predsjednika u HDZ-u biti svakim danom sve više, jučer se ipak mogao steći dojam da se HDZ-ovci sve više okreću prema jednom - Andreju Plenkoviću. No, na sjednici se jučer o tome nije razgovaralo. Međutim, Brkić je pred novinare izašao u društvu Ivane Maletić, koja se također spominjala kao njegov favorit za predsjednika, a koja je jučer na pitanje novinara hoće li se kandidirati odgovorila:

- Vrijeme će pokazati. Ništa ne odbacujem.

odustajanja Darko Milinović se uoči sjednice Predsjedništva pokušao istaknuti s teorijom o tome da članovi ne bi smjeli dopustiti da im se ‘nameće predsjednika’, ali je rekao i da će se prije odluke o mogućoj kandidaturi konzultirati sa zamjenikom predsjednika. - Svi se sad bore za pozicije, pa tako i Milinović - kazao je izvor u stranci.

Neslužbeno doznajemo da su od kandidature navodno odustali Oleg Butković, a i Tomislav Tolušić, koji su također slovili kao mogući kandidati. - Tolušić će još vidjeti, ali najvjerojatnije se neće kandidirati - kazao nam je izvor blizak Tolušiću. Neslužbeno se jučer moglo čuti da je i sam zamjenik predsjednika Milijan Brkić sve bliži verziji da i sam podrži Andreja Plenkovića.

- Postoje samo dvije teze: predsjednik koji se može svidjeti članstvu ili predsjednik koji može pobijediti Milanovića - rezimira naš izvor u stranci. Kao mogući kandidat jučer se još spominjao i Miro Kovač, koji tu informaciju nije želio ni potvrditi ni negirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:30