'PROMAŠILI SMO SAMO 3 POSTO'

IZBORNI EKSPERIMENT Znanstvenici stvorili matematički model predviđanja izbora bez provođenja anketa

Uočili su kako prosječna izlaznost raste s veličinom općine ili grada, te ujedno raste i udio glasova za Josipovića koji je u prosjeku pobjeđivao u većim sredinama
 Berislava Picek/CROPIX

Institut sinergije znanosti i društva, koji vodi ugledni fizičar dr. Dejan Vinković, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, proveo je eksperiment povodom upravo završenih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Institut je prije samih izbora prezentirao matematički model predviđanja izbora bez provođenja anketa. Kako ističu, model je predvidio kako će ovo biti najneizvjesniji predsjednički izbori do sada, što se i ostvarilo. U Hrvatskoj je Grabar-Kitarović ostvarila pobjedu s manje od 2000 glasova razlike, a glasovi u inozemstvu donijeli su joj dodatnih oko 34.000 glasova.

"Vrlo smo zadovoljni činjenicom da je naš model promašio rezultat u 2. krugu samo 3 postotna boda (predviđeno 52.9%, stvarno 49.95%), što je inače uobičajena greška anketnih istraživanja", ističu u priopćenju.

Njihov model predviđanja rezultata izbora nije uključivao inozemstvo, a rezultati izbora po općinama i gradovima, usporedo s predviđenim rezultatima, prikazani su na web-stranici Instituta .

Analizom izbornih rezultata uočili su kako prosječna izlaznost raste s veličinom općine ili grada, te ujedno raste i udio glasova za Ivu Josipovića koji je u prosjeku pobjeđivao u većim sredinama.

Josipović je u prosjeku prikupio više glasova u općinama i gradovima iznad 30,000 stanovnika, no nedovoljno za ukupnu pobjedu. Očito su u tom balansu velikih i malih sredina, zaključuju u Institutu, bili ključni veliki gradovi. Iznad 100,000 stanovnika imaju samo Rijeka, Split i Zagreb, i iako je u njima izašao na glasanje približno isti broj ljudi kao i na izborima prije 5 godina, Josipović je dobio manje glasova nego tada: u Rijeci 11,349 glasova manje, u Splitu 9,998 manje, a u Zagrebu čak 51,506 glasova manje! U Zagrebu je izašlo ovaj puta 430,578 birača, a tada je bilo 438,213, no tada je Josipović dobio 267,796 glasova, a sada 216,290. Stoga, usprkos tome što je broj izašlih glasača u inozemstvu osjetno opao u odnosu na prije 5 godina (tada je glasalo oko 114,000 ljudi, a ovaj puta oko 37,000), što je pogodovalo Josipoviću, on ipak nije uspio pridobiti dovoljno glasova u sredinama koje su mu bile očekivano sklone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:18