PROUZROČILI SMRT

IZLAZE IZ ZATVORA Josipović pomilovao čelnike Karlovačke pivovare koji su krivi za smrt Zdravka Martinovića

 Mario Pušić, Danijel Tuskan/Cropix

U proteklih godinu dana predsjednik Ivo Josipović je za trećinu smanjio kaznu svim osuđenicima u tzv. slučaju Karlovačka pivovara, osuđenima jer su u veljači 2007. plin ugljični dioksid iz pivovare ispuštali u obližnji potok te time prouzročili smrt 64-godišnjeg Zdravka Martinovića.

Na zagrebačkom Županijskom sudu su 2010. godine zbog Martinovićeve smrti osuđeni tehnički direktor Pivovare, mađarski državljanin Gabor Ligeti, zatim glavni inženjer Slaven Siladić, voditeljica Odjela sigurnosti na radu i zaštiti okoliša Zrinka Odrčić, direktorica proizvodnje Marija Tufeković, te voditelj proizvodnje fermentacije Marinko Kovačević.

Ligeti, Siladić, Odrčić i Tufeković bili su osuđeni na po tri godine, a Kovačević na dvije i pol godine. Prošle je godine najprije sa tri na dvije godine kazna smanjena Mariji Tufeković, a ove godine su odlukom predsjednika Republike s tri na dvije godine smanjene kazne Ligetiju, Siladiću i Zrinki Odrčić, dok je Marinku Kovačeviću s dvije i pol godine kazna smanjena na 20 mjeseci zatvora. Budući da su gotovo svi već u zatvoru izdržali barem dvije trećine od tako smanje kazne, oni su ili već pušteni na slobodu ili će vrlo brzo biti pušteni.

Kako doznajemo, Ligeti je iz zatvora pušten početkom lipnja, a na odsluženje kazne pozvan je početkom 2013., dakle iza rešetaka je proveo točno godinu i pol dana, pola prvotno dosuđene kazne. Odlukom o pomilovanju kazna mu je smanjena na dvije godine pa je mogao tražiti prijevremeno uvjetni otpust, što je i učinio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:37