POSJETA IZRAELU

Izraelski dnevnik Haaretz prozvao Josipovića zbog Bleiburga i politike izjednačavanja žrtava komunizma i fašizma

 Andrija Lučić / CROPIX

ZAGREB - Dva glavna izraelska dnevnika Haaretz i Jerusalem Post tek na marginama prate posjet Ive Josipovića Izraelu i Palestini. Predsjednika Hrvatske samo usputno spominje Jerusalem Post u vijesti o istupu predsjednika Shimona Peresa o stanju u Siriji, a Haaretz donosi komentar autora Adara Primora u kojem se ponovno podsjeća na ustašoidnost hrvatskog naroda, skandalozne stavove Franje Tuđmana i mise za Antu Pavelića, javlja T-portal.

Dok današnju Hrvatsku ipak smatra prijateljskom zemljom Izraela, Haaretz Josipoviću zamjera odlazak u Bleiburg i politiku izjednačavanja žrtava komunizma i fašizma.

Posebno se ističe i žalosna činjenica da hrvatsko društvo još uvijek nije do kraju načisto s antisemitizmom. Adar Primora kaže da je mnogo vode proteklo Savom od vremena Franje Tuđmana. Na mjestu predsjednika Hrvatske zamijenio ga je Stjepan Mesić koji je zemlju uveo u novu eru, otvorenosti i normalizacije, a u bliskoj budućnosti Hrvatska će postati 28. članica Europske unije.

Ipak, ni danas bitka s ustaškom ostavštinom nije dobivena, smatra autor. 'Nostalgija za kvislinškom državom blijedi, ali nije u potpunosti nestala', priznao je Mesić u telefonskom razgovoru Primoru.

Autor dalje podsjeća da su nedavno u Zagrebu i Splitu održane mise zadušnice za Antu Pavelića na kojima je bio veliki broj ljudi, navodi i podatak da se u Hrvatskoj ulice u brojnim gradovima i dalje zovu po imenima kolaboracionista, a spomenici partizanima i žrtvama fašizma su uništeni. Godine 2010. Ivo Josipović je bio prvi predsjednik koji je posjetio Bleiburg u Austriji gdje su, na kraju rata, pogubljene brojne ustaše.

Povijeni revizionizam postigao je zabrinjavajuće razmjere, ali ipak manje nego u drugim dijelovima postkomunističkog svijeta.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:34