PROGNOZA DHMZ-A

IZRAZITA JUŽINA I VISOKE TEMPERATURE Božić topao i vjetrovit, na sv. Stjepana promjenljivo vrijeme!

"Mnogi bi željeli bijeli Božić, no vrijeme će obilježiti izrazita južina", rekao je za Hinu dežurni prognostičar mr. Borivoj Čapka.

Južina je počela na Badnjak. Ujutro je još ponegdje u unutrašnjosti bilo slabog mraza pa je tako Slavonski Brod imao temperaturu minus dva stupnja Celzijusa, a Gospić, Nova Gradiška, Kutina, Karlovac i Zračna luka Zagreb minus jedan. Danju je naglo zajužilo pa je već u podne u Ogulinu izmjereno 14 stupnjeva, u Karlovcu i Zagrebu 10, a u Gospiću devet stupnjeva Celzijusa, rekao je Čapka.

Istaknuo je kako će po prognozama meteorologa izrazita južina obilježiti i Božić, pa i blagdan Sv. Stjepana.

Božić će biti većinom suh i uz promjenljivu naoblaku djelomice sunčan, a nešto oblačnije očekuje se uglavnom na Kvarneru i u Gorskome kotaru, gdje mjestimice može pasti i malo kiše. Na blagdan Sv. Stjepana posvuda će biti promjenljivo, mjestimice s kratkotrajnom kišom, a u noći na četvrtak u višim bi gorskim predjelima moglo pasti i malo snijega.

Božić će biti i vrlo vjetrovit, uz umjeren i jak jugozapadnjak, na Jadranu jugo, a zatim će na blagdan Sv. Stjepana vjetar polako oslabjeti.

U četvrtak, na blagdan Sv. Ivana očekuje se krakotrajno razvedravanje, a u petak opet tek ponegdje malo kiše. Zatim će od subote, vjerojatno sve do novogodišnjih praznika, prevladavati suho.

Od četvrtka će biti nešto hladnije, ali još s temperaturom zraka malo višom od prosječne, rekao je Čapka.

DHMZ za Božić prognozira promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, vjetrovito i još toplije. Mjestimične kiše bit će uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, gdje se očekuje i najoblačnije. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, u sjeverozapadnim krajevima i u gorju na udare i olujan, a na većem dijelu Jadrana umjereno do jako jugo. Najniža jutarnja temperatura većinom od tri do osam stupnjeva, na istoku i niža, a na Jadranu od osam do 13 stupnjeva Celzijusa. Najviša dnevna temperatura bit će između 11 i 16 stupnjeva, a u istočnoj Slavoniji i u gorju malo niža.

U izgledima vremena od 25. do 27. prosinca DHMZ prognozira u unutrašnjosti promjenljivo do pretežito oblačno. U utorak će povremene kiše biti uglavnom u gorskoj Hrvatskoj, a od srijede i drugdje. Bit će iznadprosječno toplo, uz većinom umjeren i jak jugozapadnjak. U noći na četvrtak vjetar će oslabjeti i okrenuti na sjeverac, a uz umjeren pad temperature, u višem je gorju moguć i kratkotrajan snijeg. I na Jadranu će biti promjenljivo i razmjerno toplo, povremeno s kišom, osobito u srijedu. Puhat će umjereno i jako jugo, koje će u srijedu malo oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, a u četvrtak i sjeverozapadnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:03