KRIZA KONCERNA

IZVANREDNI POVJERENIK AGROKORA POTPISAO PROMEMORIJU O MJENICAMA Poslana je na adrese 159 dobavljača, 31 banke, faktoring društva...

 HANZA MEDIA

U čitavoj buci oko regresnih mjenica koje bankama i faktoring društvima omogućavaju da se naplate od dobavljača ako na računu Agrokora i njegovih tvrtki nema novca, zanemarila se činjenica da se dobavljači, odnosno regresni dužnici mogu nakon toga povratno naplatiti od Agrokora, odnosno njegovih tvrtki.

- U slučaju da su dobavljači prodali mjenice bankama ili faktoring društvima, a ovi se potom pokušali naplatiti od Agrokora, ali to nisu uspjeli i onda se regresno naplatili od dobavljača, isti ti dobavljači mogu putem mjenične tužbe ili tužbe na temelju osnovnog posla dobiti taj novac natrag od Agrokora u sudskom postupku. Kada su u pitanju mjenice, uvijek se može naplatiti od krajnjeg dužnika, osim ako nije bilo prevarnih radnji ili ako je taj dužnik bankrotirao - tvrdi Vlado Brkanić iz RRIF-a.

Prošlog je petka na sastanku predstavnika dobavljača i financijskih institucija i Agrokora dogovoreno aktiviranje promemorije otvorenog tipa kojom se utvrđuju mogući modeli rješavanja situacije s mjenicama. Nju je u utorak potpisao izvanredni povjerenik Ante Ramljak i ponudio na potpis 159 dobavljača i 31 financijske institucije (banke, faktoring društva...).

Pristupanjem promemoriji, a okvirni je rok za to do kraja ovog tjedna, vjerovnici i dobavljači mogu osigurati da se uz određene uvjete nad dobavljačima ne provode prisilne naplate, a vjerovnici, odnosno financijske institucije koje joj pristupe neće poduzimati radnje prisilne naplate do 31. 5. 2017., odnosno do duljeg datuma, uz uvjet sklapanja bilateralnog pravnog posla između vjerovnika i dobavljača.

Bilateralni pravni poslovi predviđeni promemorijom su, primjerice, odgođeno plaćanje potraživanja do obustave postupka izvanredne uprave, u slučaju odobrenja tijela nadležnog za rad vjerovnika, zatim kredit odobren od kreditnih institucija ili drugi načini prihvatljivi vjerovniku i dobavljaču. Također, promemorijom je predviđeno da se u roku sedam dana od potpisivana promemorije imenuje radna skupina sa sedam članova, koja bi rješavala tehničkih i provedbenih pitanja.

Agrokor je o potpisivanju promemorije objavio priopćenje, koje objavljujemo u cijelosti.

Pristupanjem Promemoriji vjerovnici i dobavljači mogu osigurati da se uz određene uvjete nad dobavljačima ne provode prisilne naplate. Naime, prema Promemoriji vjerovnici odnosno financijske institucije koje joj pristupe neće poduzimati radnje prisilne naplate do 31. svibnja 2017. godine, odnosno do duljeg datuma, uz uvjet sklapanja bilateralnog pravnog posla između vjerovnika i dobavljača. Bilateralni pravni poslovi predviđeni promemorijom su primjerice odgođeno plaćanje potraživanja do obustave postupka izvanredne uprave, u slučaju odobrenja tijela nadležnog za rad vjerovnika, zatim kredit odobren od strane kreditnih institucija ili drugi načini prihvatljivi vjerovniku i dobavljaču.

U roku sedam dana od dana potpisa Promemorije bit će imenovana zajednička radna skupina koja će imati sedam članova, od kojih tri predstavnika vjerovnika, tri predstavnika dobavljača i jednog predstavnika Agrokora koji će koorodinirati rad grupe. Zadaća radne skupine je pomoć u rješavanju tehničkih i provedbenih pitanja te koordinacija daljnje suradnje dobavljača, vjerovnika i Agrokora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:03