SLOBODAN UZ 100.000 FUNTI JAMČEVINE

IZVORI BLISKI BRITANSKOM SUDU OTKRIVAJU 'Todorić je u Londonu oslobođen zbog prethodne odluke hrvatskog suda!'

 HANZA MEDIA/Wikipedia

U pratnji svojih britanskih odvjetnika Ivica Todorić ušao je u policijsku postaju jučer u 08,40 po britanskom vremenu. Nakon kratke identifikacije i predaje putovnice na policiji, Todorić je odmah upućen da se javi sudu koji je određen kao nadležan za slučaj. Odmah po dolasku na sud, u pratnji supruge i odvjetnika, Todorić je odveden u pritvorsku jedinicu gdje je bio sve do 16 sati po britanskom vremenu dok je sudac prikupljao svu potrebnu dokumentaciju.

U 16 sati izveden je pred suca i odgovorio je samo na jedno pitanje i to pristaje li ili ne na izručenje Hrvatskoj. Sudac ni u jednom trenutku nije otvarao meritum samog slučaja ili sumnji zbog kojih djela je zatraženo njegovo izručenje.

Tužitelj Benjamin Seifert zatražio je od suda da se Todorić zadrži u zatvoru zbog opasnosti od bijega. Branitelji su, suprotno tome, redali činjenice na osnovu kojih su tražili njegovo puštanje na slobodu do odluke suda, doznaje N1 iz izvora u britanskom sudu.

Prvi je argument bio da nema opasnosti od bijega jer se Todorić dobrovoljno pojavio na policiji i sudu je poznata je njegova adresa u Londonu. Drugi i presudni argument je bio da nema opasnosti od utjecaja na svjedoke. To su potkrijepili odlukama hrvatskog suda koji je svu 14-oricu suosumnjičenih u Hrvatskoj pustio na slobodu i to bez ikakvih zaštitnih mjera pa ni odredbe o opasnosti od utjecaja na svjedoke, a nisu im ni oduzete putne isprave. Sudac je prihvatio argumente branitelja i to prije svega upravo zbog odluke suda u Hrvatskoj koji je sve osumnjičene pustio na slobodu.

Ivica Todorić pušten je na slobodu uz mjere opreze. Platio je 100.000 funti jamčevine, oduzeta mu je putovnica i određeno nošenje sigurnosne narukvice.

Sljedeće ročište navodno je zakazano za 10. travnja 2018., što će biti točno godinu dana od dolaska Ante Ramljaka u Agrokor kao izvanrednog povjerenika.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, za N1 je kazao kako je očekivao da će Todorić biti pušten iz pritvora, ali da nije očekivao da će sudac dati pet mjeseci rok za ponovno pojavljivanje pred sudom.

- Sudac je vjerojatno zauzeo stav da je ovo složen predmet, netipičan i njemu kao sucu, i obrani je dao dosta vremena da se sve okolnosti istraže.

- Rok je izdan radi složenosti slučaja. Što se tiče puštanja iz pritvora po meni je to korektno jer sud nije našao na strani 14 osumnjičenika posebne okolnosti da bi utjecali na svjedoke - kazao je Nobilo i napomenuo kako je ovo jedinstven slučaj.

- Što god Vlada govorila, na neki način je Agrokor nacionaliziran. To zapad ne poznaje. U Britaniji je privatno vlasništvo svetinja. Oni razumiju da se ode u bankrot, ali ne događa se da Vlada preuzme upravljanje tvrtkom pa umjesto vlasnika restrukturira i prodaje tvrtku i donosi poslovne odluke. S druge strane blogovi koje je Todorić pisao... Mnogi su se političari upecali i ušli verbalni fajt s njim. To zapad isto ne poznaje, da državni dužnosnici komentiraju postupak i zasigurno će i to Todorić upotrijebiti.

Prema nekim teorijama do svega je došlo intervencijom Amerikanaca kako bi spriječili ruski prodor preko Sberbanka u Agrokor. To je još jedan politički aspekt. Krajnje je komplicirana situacija. Sad ćemo vidjeti tko će to bolje iskoristiti - kazao je Nobilo i zaključio kako Todorić možda neće ni biti izručen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:15