MINISTAR ŠUSTAR

'Ja sam i biolog i vjernik'

Zagreb, 160216.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.Konferencija za medije povodom objave dijela dokumenta Cjelovite kurikuralne reforme.Na fotografiji: ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Sustar.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar na N1 televiziji govorio je o školstvu i kurikulumu, Zakonu o sportu, te o prijeporu koji je izazvao u javnosti svojim izjavama o evoluciji i Bogu.

Ministar je zamoljen da komentira citat iz znanstvenog članka o Ruđeru Boškoviću, koji je izazvao kritike dijela znanstvene javnosti, odnosno tezu "opcije Boga kao stvoritelja svijeta". Također je upitan o namjeri intendanta HNK u Rijeci Olivera Frljića koji je najavio spaljivanje nepoćudnih knjiga, među kojima je i Darwin.

- Kolega radi posao i to medijski na način koji skreće pozornost na njihov rad. To u pluralnom, demokratskom društvu ima smisla. Drago mi je da se pozornost skrenula na Ruđera Boškovića i na akademsku raspravu oko dizajna, odnosno znanosti i religije. O tome se nije puno raspravljalo u Hrvatskoj, a sad je izašlo van i to je dobro, da ne ostane u samo akademskom prostoru - rekao je Šustar za N1.

Ministar je dalje objasnio:

- Mogu razumjeti reakcije g. Frljića, ali moram reći da mi je iznimno drago što su me studenti iz Splita pozvali da napravimo tribinu gdje bi se raspravljalo o odnsno znanosti i religije, što je jako lijepa tema. Ja sam biolog i imao sam puno iskustva s tom materijom, ja to predajem i jako dobro poznajem. Tu su stvari kristalno jasne, ali ja jesam vjernik i to ne moraju nužno biti suprotstavljene vrijednosti. Došlo vrijeme da ta pluralnost izađe van, jer dosta je logike mi li oni, radikalizira se javni prostor. To je super što se raspravlja, g. Frljić također sudjeluje u raspravi, ali moramo imati neke okvire. Ta rasprava mora biti izvedena prema dobrim običajima. Zato mi je drago što su me studenti pozvali da prezentiram argumente, bit će to lijepa i interesantna rasprava.

Vi ste doktorirali na filozofiji, znanstvenik ste, propitujete - ima li među vašim kolegama kvalitetnog pluralizma? - bilo je pitanje za Šustara koji je odvratio:

- Ako govorimo o filozofiji, ja pripadam angloameričkoj analitičkoj tradiciji. Strukturiranje argumenata naučio sam na sveučilištu Columbia u New Yorku, odnosno kako napadati tuđu tezu prema pravilima, to može biti model i za politiku. Sjednica u Saboru koja se često kritizira, a ja sam je pratio i bilježio i ne bih se složio da je bila naporna. Bila je vrlo dobro strukturirana uglavnom, parlamenti u demokracijama tako i raspravljaju, stoga sam zadovoljan sam razinom argumentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:34