ŠEF IDS-A

JAKOVČIĆ ZATRAŽIO REFORME ‘Koalicija mora vratiti jedinstvo, a oporba sad treba podržati Vladu’

 Srećko Niketić/CROPIX

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić rekao je danas da njegova stranka čvrsto podupire Vladu, ali očekuje hitne reformske korake te, među ostalim, predlaže postizanje konsenzusa s glavnim akterima u gospodarstvu te sindikatima, što bi ponudio i oporbi na godinu dana.

Jakovčić smatra da se nalazimo u kritičnom trenutku za budućnost zemlje, a da su posljednja zbivanja u vezi s kreditnim rejtingom “ogledalo neefikasnosti upravljanja državom u zadnjih desetak godina, koje očito dolazi na naplatu”.

Čišćenje praga

- Vrijeme je za temeljiti zaokret. IDS čvrsto podupire ovu Vladu, ali očekuje hitne reformske korake - rekao je Jakovčić na konferenciji za novinare u Puli i dodao da je licemjerno od opozicije tražiti ostavku Vlade.

Stoga je HDZ-u poručio kako bi bilo bolje da “očisti svoj prag jer pred tim pragom ima tone političkog smeća nakupljenog u zadnjih desetak godina”.

Prema njegovim riječima, reforme ne moraju uvijek značiti rezanje ili ukidanje, pa IDS predlaže aktivan pristup reformama jer, smatra, krizu treba rješavati poticajima, a ne rezovima. Samo nova ulaganja mogu riješiti krizu, rekao je Jakovčić i dodao da bi se samo u Istri u roku od tri godine mogla otvoriti ulaganja u vrijednosti od tri do četiri milijarde eura.

- Za to su potrebne reforme te stoga u IDS-u smatramo da bi na prvom siječanjskom zasjedanju Sabora trebalo usvojiti novi zakon o strateškim ulaganjima, koji će biti afirmativan prema privatnom sektoru te mogućnostima ulaganja domaćeg i stranog kapitala - poručio je Jakovčić.

Dodao je da uz to treba otvoriti poseban prostor za najkonkurentnije grane hrvatskog gospodarstva, poticati otvaranje novih radnih mjesta, decentralizirati zemlju, ponuditi konsenzus svim glavnim akterima u gospodarstvu, od HNB-a, komercijalnih banaka i najvećih poduzeća do HUP-a, HGK i HOK-a te sindikata. Ujedno, treba ponuditi konsenzus na godinu dana i opoziciji, ako je, kako je rekao, dovoljno hrabra prihvatiti takav konsenzus.

Opravdati povjerenje

- U pitanju je stabilnost i sigurnost ove države i s time se nitko ne može igrati. IDS-ova je inicijativa da si čelnici koalicijskih stranaka čim prije ponovno stisnu ruke, kao prije godinu dana, i da zajednički krenemo u nove reforme i u iduće tri godine opravdamo povjerenje koje smo prošle godine dobili od birača - rekao je Jakovčić.

Ministar turizma Veljko Ostojić naglasio je smo dobili signal za nužnost promjena u načinu ponašanja.

- Odluke moramo jednostavno početi donositi brže i hrabrije - poručio je ministar Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:07