REKONSTRUKCIJA OMIŠLJA

JANAF DOBIO TRI NOVA SPREMNIKA 'Zalihe napokon ne moramo skladištiti u inozemstvu'

 Tea Cimas / CROPIX

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pustio je u rad tri novoizgrađena spremnika za skladištenje sirove nafte na JANAF-ovom terminalu u Omišlju, što je investicija vrijedna oko 274 milijuna kuna. Kapaciteti novoizgrađenih spremnika su 240.000 prostornih metara, čime je ukupni kapacitet JANAF-ovih spremnika za sirovu naftu povećan na milijun prostornih metara.

Kako je istaknuo predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević, zahvaljujući ovoj investiciji Hrvatska sada više neće morati skladištiti svoje zalihe nafte u Njemačkoj i Nizozemskoj.

U nekoliko je navrata istaknuto kako je JANAF-ova novogradnja rezultat "domaće pameti", s obzirom da je radove izveo konzorcij na čelu s holdingom Đuro Đaković i GP Krkom, a veliki su napori uloženi u zaštitu okoliša i visoke sigurnosne standarde.

Na fotografiji: Ivan Vrdoljak, župan Zlatko Komadina i Damir Vrbanc iz JANAF-a, u pozadini jedan od novih tankova

Ministar Vrdoljak kazao je da je ovo prvo ulaganje u nove kapacitete u JANAF-u otkako postoji samostalna Hrvatska. Ponovio je kako Hrvatska ima veliku šansu postati energetsko čvorište ovog dijela Europe, pogotovo u kontekstu krize u Ukrajini koja je pokazala koliko su potrebni novi dobavni pravci za srednju i istočnu Europu.

Dotaknuo se i LNG-a kao važnog regionalnog projekta u kojem Hrvatska sudjeluje te planova za pretvaranje Ine u regionalnu energetsku kompaniju. Njegov se posjet poklopio s posjetom potencijalnih kazahstanskih ulagača DINA-i pa je na novinarsko pitanje o tome odgovorio da će Vlada učiniti sve da se proizvodnja nastavi.

Na fotografiji: detalj s puštanja u rad tankova.

- Ja se nadam da će to Biti korak naprijed - rekao je, ponovivši da se Vlada ne može miješati u odnse privatnih tvrtki.

Tri nova JANAF-ova spremnika prva su faza realizacije cjeloukupnog projekta rekonstrukcije i dogradnje rezervoarskog prostora terminala Omišalj koji obuhvaća gradnju 8 novih spremnika za sirovu naftu kapaciteta po 80 tisuća kubika te spremnika za naftne derivate kapaciteta do 100 tisuća kubičnih metara, zajedno s pripadajućom infrastrukturom.

Na otvorenju je naglašeno kako je terminal Omišalj posebno značajan za RH s obzirom na mogućnosti izvoza nafhte iz Bliskog istoka, kaspijske regije, crnomorskih luka i afričkih država, što rafinerijama omogućuje sigurnost opskrbe i izbor jeftinije i kvalitetnije nafte.

Na fotografiji: novi tankovi

Dragan Kovačević kazao je kako JANAF u ovom trenutku postaje lider u mediteranskom dijelu te da je želja da Omišalj postane izvozna luka i da se tržište derivata vrati na Mediteran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:29