ŠEF SABORA

Jandroković čestitao Međunarodni praznik rada

‘Neradna nedjelja konkretna je mjera zaštite zaposlenika, kao i rast stope zaposlenosti i povećanje minimalnih plaća‘

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković

 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u srijedu čestitku svim hrvatskim građankama i građanima povodom Međunarodnog praznika rada iskazujući zahvalnost za svakodnevno savjesno i predano obavljanje posla, svim radnicima i radnicama.

U čestitci Jandroković navodi da je današnji dan podsjetnik na prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886., taj povijesni trenutak u borbi za priznanje temeljnih prava radnika i za njihov dostojanstveniji život, izgrađen na pravednijim uvjetima rada.

U svijetu koji prolazi kroz brojne promjene pred radnicima su stalno novi izazovi, ali i mogućnosti za nadogradnju njihovih znanja i vještina. S punom sviješću o utjecaju globalnih fenomena poput ubrzanog tehnološkog napretka ili migracija na tržište rada, potrebno je kontinuirano osmišljavati politike i unaprjeđivati rješenja koja će sve nove realnosti i uvažavati. Istovremeno, izrazito važnim ostaje kvalitetan socijalni dijalog te jačanje partnerstva između države, poslodavaca i sindikata, istaknuo je Jandroković.

Naglasio je kako je u svakom području ljudske djelatnosti važno da, profesionalnost, marljivost i trud radnika, kao ključnih dionika naših gospodarstava, uvijek budu pravilno valorizirani. K tomu, obveza je države da radnike adekvatno zaštiti te im nastoji omogućiti odgovarajuću ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života. Neradna nedjelja za zaposlene u trgovini vrlo je konkretna mjera u tom smjeru, a iznimno bitne iskorake predstavljaju i rast stope zaposlenosti te značajno povećanje plaća, uključujući i minimalnu plaću, podsjetio je.

Predsjednik Sabora podsjeća kako se 1. svibnja obilježava i blagdan svetog Josipa Radnika, nebeskog zaštitnika svih radnika. "Iskazujući im zahvalnost za svakodnevno savjesno i predano obavljanje posla, svim radnicima i radnicama čestitam njihov blagdan te još jednom želim sretan Međunarodni praznik rada", stoji u Jandrokovićevoj čestitci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:35