OPTUŽEN ZA DAVANJE MITA

JANŠIN SUOPTUŽENIK NIJE DOŠAO NA SUD Slovenska policija izdala tjeralicu za Walterom Wolfom zbog afere Patria

Wolf je i hrvatski državljanin, a među optuženima je za mito političarima od 21 milijun eura
 Arhiva /CROPIX

Na zahtjev Okružnog suda u Ljubljani, slovenska policija jučer je objavila međunarodnu tjeralicu i nalog za pritvor za hrvatskog državljanina Waltera Wolfa zbog nedolaska na suđenja u slučaju Patria.

Wolf je uz bivšega slovenskog premijera Janeza Janšu jedan od optuženih u slučaju davanja mita slovenskim političarima u iznosu od 21 milijun eura kako bi Slovenija sklopila ugovor s finskom tvrtkom Patria za nabavu vojnih oklopnih vozila vrijedan 278 milijuna eura. Wolf uz hrvatsko ima i slovensko, njemačko te kanadsko državljanstvo.

Na ranču u Kanadi

Slovenski mediji nagađaju da je Wolf na svom ranču u Kanadi. Međunarodna tjeralica za Wolfom raspisana je samo četiri dana nakon što je sud u Beču osudio Wollfganga Riedla, zastupnika Patrije u Sloveniji, na tri godine zatvora, od toga dvije godine uvjetno zbog potkupljivanja političara u Sloveniji kako bi kupili finska oklopna vozila. Osim toga, Riedl će morati platiti 850.000 eura zbog utaje poreza. Zajedno s Riedlom optužen je bio i Wolf, no kako se nije pojavio u petak na sudu, sutkinja mu nije izrekla presudu. Austrijska sutkinja Marion Zoellner u petak je zaključila kako nema sumnje da su slovenski političari bili podmićeni kako bi 2006. namjestili natječaj za nabavu oklopnih vozila u korist Patrije. Naglasila je i da ima dovoljno dokaza da je Riedl organizirao davanje mita ljudima koji su bili u poziciji da odlučuju o tome tko će dobiti ugovor.

Hrvatski slučaj Patria

Wolfa u Austriji i Sloveniji sumnjiče da je u suradnji s Riedlom pokušao platiti 2,3 milijuna eura mita određenim slovenskim dužnosnicima kako bi donijeli odluku u korist Patrije. Wolf je do sada odbacivao sve optužbe, ali se na sudu u Ljubljani, gdje se suđenje odvija već više od godinu dana, ne pojavljuje. Dvojac Riedl - Wolf spominje se i u istrazi oko prodaje 84 finska vozila hrvatskom Ministarstvu obrane. Riedl je svojedobno dao iskaz austrijskim istražiteljima u kojem je ustvrdio da je Wolf bio njegov podagent u Hrvatskoj koji mu je rekao da Patria u Hrvatskoj treba podmititi bivšega predsjednika Stipu Mesića i bivšeg premijera Franju Gregurića. USKOK je također istraživao navode da su Riedl i Wolf u Hrvatskoj podijelili pet milijuna eura mita kako bi Patria dobila posao. Wolf je sve te optužbe odbacio.

Uhidbeni nalog

Wolf se s međunarodnom tjeralicom suočio i 2008. godine, kada je finski Interpol za njim raspisao europski uhidbeni nalog zbog prodaje oklopnih vozila Sloveniji. Tada se Wolf pojavio na sudu u Karlovcu zbog optužbi da je kao predsjednik Nadzornog odbora Karlovačke industrije obuće protupravno pribavio oko 148.000 kuna. Nije uhićen jer ima hrvatsko državljanstvo, a Hrvatska ne izručuje svoje građane.

Iste godine karlovački ga je sud osudio na 2,5 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:19