20. OBLJETNICA ALFI

Jarnjak: Pozdrav generalima Markaču i Gotovini u Haagu!

Gotovini i Markaču dodijeljene su i specijalne prigodne plakete. Zamoljen da komentira plakete generalima osuđenima za ratni zločin ministar policije Tomislav Karamarko je kazao da oni nisu pravomoćno osuđeni
Zagreb, 030911.Avenija Gojka Suska.Policijska Akademija.Svecanost obiljezavanja 20 godina osnutka SJP Alfa Zagreb.Govor Ivana Jarnjaka.Foto: Goran Mehkek / Cropix
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Krasan je osjećaj imati ljude poput vas, postrojbe i zapovjednike. Na svakoj obljetnici, pa tko i ovoj ne mogu da ne kažem da iza stručnog, organizacijskog rada uvijek je iza nas stajao general Markač . I zato pozdravljam i njega i Gotovinu s ovog mjesta i činit ću to dok god budem dolazio na proslave, ne zato što nekome prkosim nego zato što tako osjećam - rekao je potpredsjednik Sabora i nekadašnji ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak danas na dvadesetoj obljetnici osnutka Specijalne jedinice “Alfa”.

Osim njegovog pozdrava haaškim osuđenicima Gotovini i Markaču, generala Markača pozdravio je i bivši ministar policije Vladimir Faber.

- Bez imalo patetike, danas tvrdim kako su Alfe bile jedne od najboljih jedinica specijalne policije u Hrvatskoj. Nažalost osim divnih ljudi i heroja poput vas na površinu je rat izbacio dio društvenog taloga koji zlorabeći ratne okolnosti primjenjuje hajdučku logiku, otimaju tuđe i osvećuje se. Alfe su u suzbijanju takvih pojavama, položili ispit jednako važan kao i na bojištu - rekao je Faber.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kao i izaslanik predsjedničkog kabineta Predrag Fred Matić nisu pozdravili generale. Karamarko je naknadno rekao kako ne dobiva nikakve upute što da govori, osim radnih zadaće na svom radnom mjestu te kako govor ovisi o njegovu nadahnuću i emocijama.

Na svečanosti su Markaču i Gotovini uručene i specijalne prigodne plakete koje su, među ostalima, dobili i Karamarko, ratni zapovjednici postrojbe, bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić i drugi.

Zamoljen da komentira plakete generalima osuđenima za ratni zločin Karamarko je kazao da oni nisu pravomoćno osuđeni te da je proslavu organizirala udruga specijalaca, a ne MUP. "Plakete nemaju veze s dobrom suradnjom Hrvatske s Međunarodnim tribunalom u Haagu i ne vidim u ovome nikakav problem", kazao je Karamarko. U ime generala Markača plaketu je preuzela njegova supruga Mirjana.

Specijalna postrojba Alfe osnovana je 23.07.1991., a njihovi pripadnici su tijekom Domovinskog rata sudjelovali u obrani teritorijalne cjelovitosti i u oslobađanju okupiranih područja Hrvatske. Sudjelovali su u svim važnijim akcijama poput Medačkog džepa, Maslenice, Oluje , Bljeska i drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:48