KONTROVERZNI POTEZ

JAVNE OSOBE O ODLUCI MILANA BANDIĆA DA SE PROMIJENI IME TRGA MARŠALA TITA 'Brisanje antifašizma i Josipa Broza Tita je nemoralno i ružno'

Neki odobravaju ideju da se iz naziva Trga ukloni ime “diktatora”, a drugi smatraju da ime mora ostati jer predstavlja “lidera antifašizma”
 HANZA MEDIA

Najava zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će promijeniti naziv Trga maršala Tita izazvala je buru reakcija. Dok neki odobravaju njegovu ideju da iz naziva najljepšega gradskog trga ukloni ime “komunističkog diktatora”, drugi smatraju da ime mora ostati jer ono predstavlja “lidera antifašizma”.

Tomislav Stojak, član Predsjedništva HNS-a te član zagrebačke Gradske skupštine, kaže da Bandić svjesno potpaljuje ideološke vatre isključivo s ciljem vlastitog preživljavanja na čelu Grada.

- Podilaženjem Hasanbegoviću, Glasnoviću i Esih Milan Bandić nas u 2017. godini vraća u ideološke rovove četrdesetih. Apeliram na zdrav razum i da se hitno počnemo baviti gorućim problemima Zagreba - vrtićima, otpadom i prometom - ističe Stojak.

Pobjednička strana

Saborski Klub SDP-a žestoko je napao najavu gradonačelnika Milana Bandića. Zastupnik Nenad Stazić rekao je kako je Tito je u Drugom svjetskom ratu pobijedio Pavelića i to mu Pavelićevi sljedbenici ne mogu oprostiti te oni danas traže da se ukine Trg maršala Tita.

- Da nije bilo Tita i njegove narodnooslobodilačke borbe, rat bi završio kao što je završio, ali hrvatski narod bio bi na strani poraženih, ovdje bi se obnovila Kraljevina Jugoslavija, pitanje je bi li Hrvatska imala pravo zvati se Hrvatska ili bi bila samo regija, pitanje je bi li se hrvatski narod smio zvati hrvatskim. Svi ga u svijetu cijene, nisu ulice nazvali po tiraninu, nego po heroju koji je Hrvatsku i hrvatski narod odveo na stranu pobjednika - rekao je Stazić, koji tvrdi da je promjena imena Trga “posljednji udar na najviši simbol antifašizma u Hrvatskoj”.

O Bandićevu prijedlogu izjasnio se i Milorad Pupovac. Reagirao je na izjavu Ive Josipovića, koji je rekao da samo Pupovac može zaustaviti ovo preimenovanje. No, on to odbacuje.

- Očekivati da Pupovac bude Šesta lička u ovim okolnostima prilično je neozbiljna stvar. Moje mišljenje o tome je jasno, ali svesti pitanje imenovanja jednog trga na pitanje jednog čovjeka, i to pripadnika manjine s osjetljivom položajem, pokazatelj je neosjetljivosti bivšeg predsjednika prema manjinama i to nije prvi put - rekao je Pupovac.

Svjetski državnik

Filozof i političar Gvozden Flego kaže da, što se njega tiče, Josip Broz Tito zaslužuje imati trg u glavnom gradu Hrvatske.

- Osim što je bio predsjednik stranke koju neki smatraju diktatorskom i zločinačkom partijom, bio je i veliki svjetski državnik. Razaznajem tendenciju da svakome tko je na bilo koji način afirmirao Jugoslaviju i njezinu politiku treba skinuti glavu - smatra Flego.

Anton Tus, prvi zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske, kaže da je u ovom slučaju riječ o igrama koje su nezrele.

- Tito je jedan od vodećih ljudi oslobođenja Europe od fašizma. To može biti Trg Republike Hrvatske, a Tito može dobiti drugi trg. No, ne bi trebalo brisati antifašističke snage, koje su pobijedile i dio su hrvatske povijesti. To brisanje je ružno i nemoralno - smatra Tus.

Bitka za interese Hrvatske

Na Facebooku se oglasila i Titova unuka Saša Broz i, između ostalog, napisala: “Vjerujte mi da bi djed da vidi Rvacku danas sam svoju ploču s Trga skinuo. Odavno”, piše u njezinu statusu. J

U gradskom HDZ-u kažu kako je Bandićev prijedlog na tragu onoga što su tražili.

- Gradski odbor je donio odluku o pokretanju preimenovanja Trga maršala Tita dok svi članovi Odbora slijede tu politiku. Tu odluku treba donijeti Gradska skupština - smatra HDZ-ovac Drago Prgomet.

Josip Manolić, drugi predsjednik Vlade RH, kaže kako je Tito dio hrvatske povijesti te da nijedan pametan narod ne bi trebao krenuti s rušenjem njegova utjecaja.

- Trgu se ne treba mijenjati ime, jer se Tito borio za interese naše zemlje i njen međunarodni položaj. Ocjena uloge maršala Tita treba biti u usporedbi s velikim političarima tog doba - Rooseveltom i Churchillom. Mora se cijeniti njegova uloga u ratu - smatra Manolić.

Tito u svijetu

Italija

6

ulica u šest gradova (Campegine, Nuoro, Palma di Montechiaro, Parma, Quattro Castella, Reggio Emilia)

Slovenija

13

ulica i trgova

Brazil

1

ulica u São Paulu

Cipar

2

ulice u dva grada (Limassol i Dali)

Indija

2

ulice u dva grada (New Delhi, Jodhpur)

Rusija

1

trg u Moskvi

1

ulica u Kairu, Etiopiji, Tunisu, Angoli i Gani.

* U Sunčevoj orbiti je Asteroid 1550 Tito

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:21