AFERA S PRENAMJENOM

JE LI SVAKI OD NJIH UZEO 210.000 EURA? Ovo su tri hrvatska političara koji su primila sumnjive isplate od Hypo banke!

 CROPIX

Austrijska Hypo Alpe Adria Banka potrošila je 1,7 milijuna eura kako bi kupljeno zemljište u zelenoj zoni u Šimunima na otoku Pagu postalo građevinsko. Od tog iznosa trojica hrvatskih političara, prema podacima iz istrage u Austriji, dobila su svaki po 210.000 eura. I došlo je, većim dijelom, do prenamjene zamljišta u građevinsko.

Kako doznajemo iz izvora bliskih austrijskim istražiteljima, tamošnji organi progona raspolažu podacima da je jedan od trojice političara kojima je novac isplaćen Davorin Mlakar, HDZ-ov saborski zastupnik i prijašnji ministar uprave. Mlakar je 90-tih godina bio najprije tajnik Vlade RH, a potom i ministar uprave, koju dužnost je obnašao i nakon odlaska Ive Sanadera od 2009. do pobjede Kukuriku koalicije. Koncem 90-tih bio je i veleposlanik RH u Japanu i Južnoj Koreji. Treba napomenuti da u vrijeme spornih radnji, 2007. godine, Mlakar nije obnašao nikakvu dužnost.

Osim njega u austrijskom spisu spominje se ime još jednog poznatijeg političara iz Hrvatske, HSS-ovca Josipa Vreska. Vresk je od 2004. do 2006. godine bio zastupnik u Saboru, a prije toga je od 2000. do 2003. bio zamjenik tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Šime Lučina. Prema podacima tužiteljstva u Klagenfurtu, i njemu je Hypo banka posredno isplatila 210.000 eura. Treći hrvatski političar koji se povezuje s isplatom u istom iznosu je lokalni HSS-ovac Danijel Ropuš, dugogodišnji predsjednik HSS-a Ličko-senjske županije i nekadašnji član gradskog vijeća Novalje.

Kako je ovoga tjedna objavio ugladni austrijski časopis Profil, pozivajući se na izvore u njihovom pravosuđu, tužiteljstvo u Klagenfurtu ubrzo će s tim u vezi podići optužnicu protiv prijašnjeg člana uprave Hypo banke Josefa Kirchera i dvojice austrijskih poduzetnika pod optužbom da su novac, spomenutih 1,7 milijuna eura, isplaćivali koristeći se fiktivnim fakturama, kao i da je veći dio tog novca završio u njihovim džepovima. Poduzetnici su uzeli svaki po 250.000 eura, dok je Kircher sebi prigrabio 550.000 eura. Austrijski tužitelji terete ih za pronevjeru i fiktivno poslovanje, ali za sada ne idu s izravnom optužbom za davanje mita. Stoga spomenuti hrvatski političari, prema izvorima u Austriji, neće biti obuhvaćeni ovom optužnicom, već će imati status svjedoka.

Svu trojicu već je u istom svojstvu ispitala austrijska savezna kriminalistička policija. Zanimljivo je da su Josip Vresk i Danijel Ropuš na tom ispitivanju, kako neslužbeno doznajemo, potvrdili da su primili svaki po 210.000 eura. Istražiteljima su objasnili da su radili kao savjetnici Hypo banke vezano za prenamjenu zemljišta u Šimunima te im je na ime pruženih usluga isplaćen spomenuti iznos. Novac im je isplaćen u tri navrata i to u gotovini preko jednog austrijskog poduzetnika. Za razliku od njih dvojice, Davorin Mlakar negirao je da je ikada primio bilo kakav novac od Hypo banke ili nekog njihovog formalnog ili neformalnog predstavnika. Pritom je istražiteljima potvrdio da je radio na projektu Šimuni, ali da s tim u vezi nije primio niti eura.

U telefonskom razgovoru za Jutarnji list Mlakar je ponovio da je kao privatni savjetnik surađivao s Hypo bankom. - Od 2005. do 2009. radio sam kao privatni konzultant, a u tom sam periodu kontaktirao i s gospodinom Kircherom vezano za angažman za potrebe Hypo grupe. Moj je zadatak bio da procijenim ima li njihova nekretnina na Pagu kapacitet i perspektivu da je Hypo grupa zadrži. To sam za njih napravio besplatno, ništa nisam naplatio imajući u vidu da bi to mogao biti početak suradnje s Hypo grupom - izjavio je Mlakar potvrdivši da je u svojstvu svjedoka bio na ispitivanju u policiji u Austriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:56