BORIS LALOVAC

JE LI TO SUKOB INTERESA? Linićev zamjenik napisao zakon o švicarcima, a ima kredit u švicarcima

Prođe li zakon, Linićevu zamjeniku Borisu Lalovcu rata kredita bit će manja
 Ronald Goršić/Cropix

Boris Lalovac, zamjenik ministra financija Slavka Linića , 2007. je na rok od 25 godina uzeo stambeni kredit od 135.930 švicarskih franaka.

Sedam godina poslije Boris Lalovac sa Slavkom Linićem piše Zakon o potrošačkom kreditiranju. Žele napokon olakšati život ljudima koji su uzeli kredite u švicarcima i smanjiti im rate.

Slučajno ili namjerno, nova formula po kojoj će banke morati obračunavati kamate i rate najviše koristi donijet će onima koji su kredit u švicarcima digli 2007. ili 2008.

U HNB -u kažu da je zakon nepravedan, ali ga Lalovac u javnosti snažno zagovara.

Na Hrvatskom radiju “U mreži prvog” Lalovac je rekao kako se država ne želi miješati u odnose banke i određenog građana, “ali ako se pogleda udio kredita u švicarskim francima, 40 posto, odnosno 21,5 milijardi kuna, da je takvih kredita 58.000, a 11 posto ih je teško naplativo, država mora regulirati te odnose”.

Sve naveo u imovinskoj

Je li Lalovac u sukobu interesa ako kao predstavnik države uvodi nova pravila i istovremeno ima veliku osobnu korist od tih istih pravila?

To smo pitanje najprije postavili Povjerenstvu za sukob interesa.

- Povjerenstvo se do sada nije bavilo takvim situacijama, više smo provjeravali predsjednike nadzornih odbora - rekla je Dalija Orešković, ali i dodala kako bi se slučaj Lalovac mogao naći na dnevnom redu.

S obzirom na to da se radi o visokom Vladinu dužnosniku, Dalija Orešković smatra kako bi bilo bolje da je javno objavio da ima kredit u švicarskim francima. Međutim, iako to nije javno isticao u svojim govorima, Lalovac je taj kredit uredno naveo u imovinskoj kartici i taj se podatak nalazi upravo na web stranici Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Lalovac šuti

Zlata Đurđević, pravnica i bivša članica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, smatra kako tu nema sukoba interesa. - Nisam čitala prijedlog tog zakona pa vam ne mogu konkretno odgovoriti. Ali, ako je izrađen pravedno i ako će se poštovati procedura donošenja, onda to što je zamjenik ministra radio na izradi zakona, a korisnik je kredita u švicarskim francima, ne znači ništa. On je u tom slučaju samo izvršitelj - rekla je Z. Đurđević.

Boris Lalovac nije želio iznijeti svoje mišljenje o potencijalnom sukobu interesa.

- Kao što je poznato, o svim zakonima, pa tako i o Zakonu o potrošačkom kreditiranju, odlučuje Vlada, a potom Sabor. Prije toga mora proći javnu raspravu - sve je što su nam odgovorili iz Ministarstva financija.

Dalija Orešković,

predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa:

Povjerenstvo će raspravljati o ovom slučaju. Bilo bi bolje da je u svojim javnim istupima objavio da ima kredit u švicarskim francima.

Ministarstvo financija:

Kao što je poznato, o svim zakonima, pa tako i o Zakonu o potrošačkom kreditiranju, odlučuje Vlada, a potom Sabor. Prije toga mora proći javnu raspravu.

Zlata Đurđević,

pravnica i bivša članica Povjerenstva:

Ako je zakon izrađen pravedno i ako se bude poštovala procedura donošenja, onda to što je zamjenik ministra radio na njegovoj izradi, a korisnik je kredita u švicarskim francima ne znači ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 21:09