KOJEG ĆE OREŠKOVIĆ IZABRATI?

JEDAN OD OVA TRI ČOVJEKA ODREDIT ĆE SMJER HRVATSKE? Donosimo detaljne profile tri najveća kandidata za ministra financija

 EPH/Screenshot: Youtube

HDZ, Most i mandatar Tihomir Orešković još uvijek rade na rješavanju ministarske križaljke pa se tako ne znaju ni nositelji možda najvažnijih ministarstva u mandatu - financija i gospodarstva. Kada su u pitanju ministri financija, resora koji “pripada” Domoljubnoj koaliciji, u igri su ostali HDZ-ovci Goran Marić i Tomislav Ćorić te HSLS-ovac Josip Budimir i Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranja, dok su za ministra gospodarstva glavni kandidati Tomislav Panenić, Milan Račić i Ivan Lovrinović.

Stranačka težina

Četiri preostala kandidata za ministra financija su, kako doznajemo, već bili na razgovoru s mandatarom Tihomirom Oreškovićem i on tek treba donijeti konačnu odluku, a o tom izboru dosta ovisi ne samo sadržaj, nego i percepcija ekonomske politike građana, ali i investitora. Jer, ime ministra financija bit će i poruka “zainteresiranoj javnosti”.

Odabir Gorana Marića, bivšeg predsjednika saborskog Odbora za financije, autora dviju knjiga i bivšeg direktora nekoliko tvrtki, bio bi najriskantniji za Oreškovića, iako Marić ima najveću političku težinu u HDZ-u. Naime, Marić je tvrdi zagovornik radikalne monetarne reforme i njegovo bi imenovanje na tu funkciju u startu moglo poslati poruku kako Vlada namjerava krenuti u tom smjeru, a Orešković je već rekao da s tom politikom neće baš žuriti. Tomislav Ćorić, docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik HDZ-ova Odbora za financije, nema iskustva ni stranačku težinu kao Marić, ali je umjereniji kritičar politike HNB-a i ima imidž mladog i realnog ekonomskog stručnjaka. Ne bi bilo iznenađenje ako bi on postao ministar, štoviše. Ipak, imenovanjem Štimca ili Budimira vlast bi poslala snažnu poruku da će pri krojenju državnih financija prevladavati logika “tvrdog budžetiranja” koje neće lako popustiti stranačkom oportunizmu.

Superiorna biografija

Kada su u pitanju kandidati za ministra gospodarstva, profesor Lovrinović je više monetarni stručnjak, a Panenić baš i nema potrebnog iskustva za tu dužnost, ali će njihova stranačka pripadnost tu možda odigrati ključnu ulogu. Milan Račić ima superiornu poslovnu biografiju, ali nije član stranke, no njegovo imenovanje kao uspješnog poslovnog čovjeka u poslovnoj bi zajednici jako dobro odjeknulo.

DUBRAVKO ŠTIMAC:

Za Dubravka Štimca može se reći da sasvim sigurno nije osoba koja će praktična iskustva stjecati tek kad stigne u Ministarstvo. Štimac je diplomirani ekonomist s magisterijem organizacije i menadžmenta te specijalizacijom u Securities Processing Training programu u New Yorku u organizaciji The Bank of New York i u programu Fund managementa na londonskom City University Business. Profesionalnu karijeru počeo je kao referent prodaje u Zagrebačkoj tvornici papira, potom je prešao na mjesto referenta vanjske trgovine u PBZ Investholding te je u istoj kompaniji uskoro postao voditelj sektora. U PBZ-u se specijalizirao za pitanje hrvatske mirovinske reforme i imenovan je predsjednikom Uprave PBZ Croatia osiguranja. Zahvaljujući vrlo velikom portfelju mirovinskog fonda, Dubravko Štimac stekao je i iskustvo iz niza vrlo važnih nadzornih odbora, kao što su onaj Zagrebačke burze, Podravke i Zavarovalnice Triglav, a na čelu je i Udruženja mirovinskih fondova i uvjeren je u njihovu uspješnost.

JOSIP BUDIMIR:

Ekonomist Josip Budimir član je HSLS-a već 20-ak godina, preživio je nekoliko previranja u toj stranci i ostao joj lojalan. Od 2006. je član Uprave Francka, a od 2000. do 2006. obnašao je dužnost pomoćnika ministra obrane promijenivši na toj dužnosti tri ministra: Jozu Radoša koji ga je i imenovao za svog pomoćnika, Željku Antunović te Berislava Rončevića. Tijekom devedesetih radio je i u osječkoj Saponiji i Upravi Vinkovačke banke. “Nemam problem definirati protiv čega ili koga ću se boriti. Puno mi je teže naći motiv za koga se boriti. Jer, oni za koje se zalažeš često te napuste. Zato gotovo sve svoje bitke vodim sam”, jednom je definirao svoj društveni angažman. Jedna od njegovih poznatijih javnih “akcija” bilo je višegodišnje restrukturiranje MORH-a tijekom kojega je 20 tisuća ljudi otišlo iz Ministarstva, a sve je prošlo bez prosvjeda i nemira. Budimir je bio sudionik u obrani Hrvatske, veteran bojišta u istočnoj Slavoniji. U studenome 1991., tijekom napada na Slavoniju, ranjen je u ruku, a liječenje i oporavak su trajali šest mjeseci.

MILAN RAČIĆ:

Milan Račić je glavni izvršni direktor tvrtke Indium d.o.o., specijalizirane za strateško poslovno savjetovanje, a u Kanadi je završio tri fakulteta - diplomirao je ekonomiju u Torontu i pravo u Manitobi te magistrirao međunarodno pravo na Sveučilištu McGill. Prije mjesta direktora Indiuma vodio je pregovore za više od dvije milijarde dolara poslovnih ugovora za Fairchild Dornier (SAD i Njemačka) i Bombardier Aerospace (Kanada), radio je nadzor portfelja operativnog leasinga vrijedan 700 milijuna dolara, a kao partner je strukturirao 100 milijuna eura vrijedan private equity fond za nekretnine. Bio je predsjednik i izvršni direktor LoadFactor Consulting Groupa, te LoadFactor Equity Groupa iz Washingtona, a obavljao je i funkciju potpredsjednika i pomoćnog glavnog pravnog savjetnika u tvrtki Fairchild Dornier Corporation u Washingtonu, San Antoniju i Münchenu. Račić je i dobitnik Nagrade za poduzetnika godine koju mu je 2004. dodijelila Hrvatsko-kanadska gospodarska komora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:27