BERNARDIĆEV KRAH

Jedino pitanje: Može li Ostojić pobijediti Bandića

Kao što se moglo predvidjeti još prije dva tjedna, Rajko Ostojić postao je u srijedu SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

Operacija smjene Davora Bernardića provedena je precizno i organizirano, a tek treba videti hoće li imati učinak i u svibnju osigurati Ostojićevu pobjedu na izborima za gradonačelnika Grada Zagreba.

U međuvremenu, Afera Bernardić pretvorila se u težak medijski problem za SDP i Zorana Milanovića, a kroz tjedan dana trebalo bi doći do završetka sage u kojoj su donedavni saveznici razmjenili brojne uvrede. Tada bi se Gradski odbor SDP-a - pod prijetnjom raspuštanja, dakle, prisilne pacifikacije - trebao odreći Bernardića i podržati Rajka Ostojića.

Ekipa bezveznjaka

U SDP-ovom vodstvu su uvjereni kako je to gotova stvar, ali čak i ako je ovo točno, pokazuje se kako Zoran Milanović unutar stranke ima, istina heterogenu, ali prilično neugodnu opoziciju.

Nije iznenađenje da je izvor iz samog vrha stranke u nedavnom neformalnom razgovoru Bernardićevu ekipu trpko opisao kao "one bezveznjake".

Posljednji događaji pokazali su da se Bernardić pretvorio u vodećeg troublemakera unutar SDP-a iako je usput ozbiljno doveo u pitanje i vlastitu političku budućnost, potvrdilo nam je nekoliko vodećih članova stranke.

Manje su u pitanju njegovi grčeviti pokušaji zadržavanja statusa kandidata za gradonačelnika (na što ima legitimno pravo), a kudikamo više potpuno nesnalaženje u situaciji kada je postalo jasno da bi zbog njega SDP mogao izgubiti vlast u Zagrebu, a to bi za posljedicu u pitanje dovelo i Vladu Zorana Milanovića. A onda se definitivno kompromitirao puštajući u medije različite spinove, kojima je pokušao kompromitirati Zorana Milanovića, i tako do kraja uništio svoj status u SDP-u.

Nije profiliran

Posljedice su očite: Bernardić neće biti gradonačelnički kandidat, a istovremeno je u vrhu stranke obilježen ko nelojalan pripadnik. Za sve koji znaju kako iznutra funkcionira SDP, ovo je dijagnoza koja se u medicini dodjeljuje pacijentima u terminalnoj fazi.

U SDP-u izvlače argument prema kojem se Davor Bernardić nije politički profilirao, što je prvi zadatak svakoga tko želi nastupiti na izborima za gradonačelnika. Posljedice su se vidjele u anketi u kojoj je Milan Bandić preuzeo vodstvo, a Vladimir Ferdelji se približio socijaldemokratskom kandidatu. U okruženju Zorana Milanovića ovo su dokazi da je u cilju spašavanja SDP-a, trebalo maknuti Bernardića. Potpunim gubitkom osjećaja za racionalnost, on im je dao za pravo.

Bura u čaši vode

Jedino pitanje glasi hoće li SDP-ov kandidat Rajko Ostojić uspjeti pobijediti Milana Bandića, i na taj način, osigurati vlast SDP-a u Gradu Zagrebu. U tom slučaju, sadašnja Afera Bernardić djelovat će poput bure u čaši vode, i nitko se neće baviti 32-godišnjim političarom koji je precijenio vlastite sposobnosti. U suprotnom, pođu li stvari po zlu, Zoran Milanović bi se mogao naći u teškoj situaciji.

SDP optužuje Bernardića da pušta spinove u medije

Kakav je status Davora Bernardića pokazala je zamjerka Zorana Milanovića da prije nekoliko godina izbjegao glasati protiv Bandićevog GUP-a (Građevinsko-urbanistički plan), a izvučen je i podatak o , navodno, sumnjivom zapošljavanju supruge. Milanović je pokazao da je zlopamtilo, ali još gore mišljenje o Bernardiću ima dosta utjecajnih SDP-ovaca. Druga optužba vrha SDP-a protiv Bernardića je da stoji iza spinova koji se puštaju u medije, a koji kompromitira stranku. Tako se već danima provlači priča o nekakvom tajnom istraživanju javnosti što ga je je naručio Zoran Milanović, a koje je pokazalo da i Bernardić i Ostojić stoje približno isto u srazu s Milanom Bandićem. Drugim riječima sugerira se kako je Milanović pogriješio sa smjenom jer je potpuno isto ako Ostojić zamijeni Bernardića, a usput, ispada kako predsjednik Vlade potajice organizira ankete, kako bi napakostio svojim oponentima.

Stvar je u tome da nije bilo nikakve nove ankete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 17:32