MINISTRICA NAŠLA NAČIN DA UŠTEDI

JEFTINIJE I BOLJE OD AUDIJA A6 'Voze me u Mercedesu koji smo kupili na carini za 115.000 kn'

Riječ je o Mercedesu S klase iz 2005. koji je nekome zaplijenjen, a moći će voziti još godinama
 Tomislav Krišto/CROPIX

ZAGREB - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš jučer je u 12.30 krenula ispred sjedišta Ministarstva u ulici Republike Austrije prema Petrinji.

Sjela je u Mercedes S klase iz 2005. godine, koje je to ministarstvo kupilo od Carine 2012. godine. Riječ je o zaplijenjenom vozilu. Kako se osjećate u autu, trese li se previše, pitali smo je.

- Odlično se osjećam. Ne drma se, ne trese. Osjećam se apsolutno sigurno - odgovorila je. Nevjerojatni su način i cijena po kojoj je Ministarstvo došlo do auta u kojem se vozi ministrica.

Propadao šest godina

- Stajao je šest godina, od 2006., kada su ga zaplijenili, do 2012. na carini. Doznali smo za njega, poslali im dopis i kupili ga po cijeni od samo 115.000 kuna. Dakle, novac je dala jedna državna institucija, odnosno naše ministarstvo, drugoj državnoj instituciji - Carini. Po principu, iz proračuna u proračun, što znači da porezne obveznike nije stajao ništa - istaknula je Mrak Taritaš. Grijanje sjedala, kaže, rijetko uključuje.

- U ovom autu se prvo vozio Vrdoljak dok je bio ministar graditeljstva, a sada ja. Ne pada mi na pamet kupovati novi auto. Prvo smo imali Audi, stvarno ne znam sada koji model, ali on se stalno kvario jer je star. Popravili smo, ali ga ne koristimo za duža putovanja - otkriva ministrica.

I koliku ste kilometražu već nabili, koliko troši benzina, kvari li se često, pitamo.

- Ma kakvi. Nikakvih kvarova. Samo redovno održavanje. Kada smo ga nabavili, bio je prošao samo 7800 kilometara. To je ništa s obzirom na to za koliko smo ga kupili. Sada im 100.000 kilometara, što je za ovakav auto ništa. Moći će on voziti još godinama - uvjerena je Mrak Taritaš. Međutim, kada smo je pitali koliko troši, morala se obratiti svom vozaču Mariju.

Malo troši

- Mario, daj mi molim te reci koliko troši - upitala ga je. - Kaže mi oko 10 litara. Inače, moram vam reći da je Mario isprva bio vrlo oprezan kad je sjeo u auto.

Ima zadnji pogon, a on nije imao iskustva s vozilima na zadnji pogon. Ja sam na to navikla jer i sama vozim auto na zadnji pogon, Mercedes E 200 iz 1998. godine - otkriva ministrica graditeljstva.

Ostojić neće ministarske audije jer nema za leasing

Sudbina 11 skupocjenih automobila A6 3.0 TDI quattro S-tronic koje je Vlada nabavila za ministre a kasnije ih je odlučila prebaciti u MUP i nadalje je neizvjesna. Kako saznajemo ministra unutarnjih poslova Ranko Ostojić odbija preuzeti 11 skupocjenih automobila jer zajedno s automobilima preuzima i otplatu rate leasinga u sljedećih pet godina. 11 ministara trebalo je dobiti luksuzne Audije A6 no ustvrdili su kako nisu tražili tako skupe automobile Nakon toga Vlada je donjela odluku kako će automobile prebaciti u MUP. Kako odluku o kupnji automobila Središnji ured za javnu nabavu nije poništio procedura isporuke automobila je nastavljena.

Auto kuća Porsche leasing izvjestila je ministarstva kao korisnike da preuzmu automobile ili će im naplačivati ležarinu od 10. ožujka. Ministar Maras nam je kazao kako je logično da su preuzeli automobil kako bi izbjegli plačanje ležarine te da čekaju dogovor s MUP-om o tehničkom preuzimanju automobila. Ministar Maras naglašava kako će MUP preuzeti automobile jer je takvu odluku donjela Vlada te će ih koristiti u protokolarne svarhe. No, čini se da će sve morati razriješiti Milanović po povratku iz Australije. ( K.Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 12:24