RODITELJI, OPREZ!

JESTE LI CIJEPLJENI? U Hrvatsku stigle ospice, od početka godine devet novoprijavljenih slučajeva

 CROPIX

U Hrvatskoj je ove godine zabilježeno devet novoprijavljenih slučajeva ospica, a kako doznaje Novi list iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), vjeruje se da je stvaran broj zaraženih ospicama veći.

U godinu dana u cijeloj Europi od ospica je oboljelo oko 10.000 djece te su zabilježena tri smrtna slučaja i pet encefalitisa, a epidemija ospica ove sezone već je pogodila Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

– Točna je informacija da i u Hrvatskoj ima oboljelih od ospica, za razliku od nekoliko zadnjih godina kada smo zabilježili samo pokoji slučaj u osoba koje su se zarazile izvan Hrvatske pa ih zovemo tzv. importiranim slučajevima oboljenja – kažu u HZJZ-u.

Zadnja epidemija ospica u Hrvatskoj bila je 2008. godine kad je prijavljeno pedesetak slučajeva. U HZJZ-u ističu da se prijave o oboljelih od ospica kontinuirano zaprimaju tako da se broj povećava.

– Službeno imamo devet prijava oboljelih, no na temelju informacija s terena znamo da je oboljelih više – objašnjavaju u HZJZ-u.

Neki od oboljelih su se zarazili izvan Hrvatske, a potom su infekciju prenijeli na svoje bliske kontakte koji nemaju imunitet, što znači da nisu ospice preboljeli, niti su cijepljeni protiv njih, kažu u HZJZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:25