DIONIČARI KABE

JETSETTERI U KARLOVAČKOJ BANCI Ivanišević na skupštini, Dario Šimić preuzima banku!

Dobro skriveni od javnosti i dobro raspoloženi, mali dioničari Karlovačke banke i domaći “jetsetteri” jučer su iz svih dijelova Hrvatske stigli u Karlovac na Glavnu skupštinu društva.

Naš fotoreporter u druženju je zatekao Gorana Ivaniševića, koji je zapravo bivši mali dioničar jer je paket od 3,36 posto prenio na suprugu Tatjanu Dragović, Borisa Vidića, koji je poznatiji kao bivši vlasnik City Expressa, a spominjao se i kao navodni posrednik u primanju mita Podravkinih menadžera iz afere Spice, Sinišu Žanetića, bivšeg člana Uprave banke, sada glavnog Plivina financijaša koji novinske stupce puni vezom s Ivom Majoli, te Darija Šimića, koji je dioničar s nešto manje od četiri posto udjela u vlasništvu. Rad skupštine nije bio otvoren za javnost.

Šteta 25 milijuna kuna

Kako doznajemo, Dario Šimić jučer nije imenovan u novoizabrani Nadzorni odbor Karlovačke banke, već je ta odluka prolongirana za sljedeću sjednicu.

'CIJELI SAM ŽIVOT ŽIVIO ČASNO I POŠTENO' Neurokirurg Paladino osumnjičen da je izvlačio milijune kuna iz Karlovačke banke

- Trebao sam biti izabran u Nadzorni odbor, ali je odlučeno da zbog nekih pravnih stvari tu odluku odgodimo za sljedeću Skupštinu, kada ću je postati peti član. Stvar je formalne prirode.

Ono što je najbitnije jest to da su sve ostale planirane odluke donesene bez problema, gotovo jednoglasno, uključujući i onu o dokapitalizaciji društva za 20 milijuna kuna. Svi smo suglasni da Karlovačka banka ima budućnost - rekao je za Jutarnji Dario Šimić. U Nadzorni odbor navodno su izabrani Ranko Predović, Vedrana Pavelić i Danijel Žamboki.

Odluke o pokriću

Prije izbora novih članova s tih funkcija razrješnice su dobili stari. Među njima su dva najzvučnija imena: Sandi Šola i dr. Josip Paladino, koji se iz svjedoka u slučaju prelijevanja novca iz Karlovačke banke pretvorio u osumnjičenika.

Proširenom istragom dr. Paladina se tereti da je članovima obitelji Šola omogućio da banku oštete za više od 25 milijuna kuna preko svoje tvrtke Clarus Primus.

Obitelj Šola nadzor i upravljanje nad Karlovačkom bankom preuzela je 2006. godine, kad je kroz postupak dokapitalizacije šest ulagača ukupno uplatilo 93,7 milijuna, čime je temeljni kapital povećan na 135 milijuna kuna, odnosno ukupni na 182 milijuna kuna. Među ulagačima su bili i Marijan (vlasnik Europatradea) i Mate Šarić (vlasnik PromMata), braća Sandijeve majke Marije, a na tada održanoj Glavnoj skupštini Sandi je postao predsjednik Uprave. On je i danas najveći dioničar banke, s nešto manje od 20 posto udjela u vlasništvu.

Mali dioničari su donijeli odluke o pokriću prenesenih gubitaka iz prethodne tri godine koji iznose 115,77 milijuna kuna, a koji bi se pokrili iz kapitalne dobiti od 31 milijun kuna te smanjenjem temeljnog kapitala za 84,5 milijuna kuna, kao i o dokapitalizaciji Karlovačke banke za novih 20 milijuna kuna.

Karlovačka banka potvrdila: Izabran novi Nadzorni odbor

KARLOVAC - Karlovačka banka potvrdila je da je jučer održana Glavna skupština malih dioničara na kojoj je, kako je danas objavio Jutarnji list, razriješen stari, a imenovan novi Nadzorni odbor. Sandija Šolu, dr. Paladina, koji su zbog afere KABA pod istragom, i druge, zamjenili su Ranko Predović, Vedrana Pavelić i Danijel Žamboki, dok je predsjednik postao Ivan Vrljić. Pridružit će im se i mali dioničar, bivši nogometaš Dario Šimić, koji u odbor jučer nije ušao zbog proceduralnih razloga, te će biti imenovan, kako nam je sam rekao, na sljedećoj sjednici.

- Donesena je Odluka kojom se utvrđuje da su Danijel Žamboki, Ivica Horvat, Josip Paladino i Goran Vukšić dali ostavke na članstvo u Nadzornom odboru Društva, Sandi Šola podnio je ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Banke koja je stupila na snagu 20. svibnja 2013. godine - priopćili su iz Karlovačke banke.

Potvrdili su da je donijeta odluka o pokrivanju gubitaka iz prethodne tri godine, te odluka o smanjenju temeljnog kapitala kojim se pokrio dio minusa, ali je istovremno odlučeno da će se temeljni kapital povećati ulozima u novcu izdavanjem novih redovnih dionica uz isključenja prava prvenstva pri upisu novih dionica.

Novi predsjednik Nadzornog odbora Ivan Vrljić, kažu iz KABA-e, gotovo je sav svoj radni vijek zaposlen u financijskom sektoru, radio je u Agenciji za nadzor financijskih usluga, bio je pomoćnik ministra financija za bankarski, devizni i sustav osiguranja te je bio i glavni devizni inspektor RH, bio je član Nadzornog odbora PBZ-a i Croatia airlinesa, član Uprave državne agencije za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga, predsjednik Uprave Libertas osiguranja itd. (Mario Pušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:44