APOKALIPSA

JEZIVA REPORTAŽA IZ GUNJE Razbacani auti i traktori, porušene kuće, uginule životinje...

Dio mještana uspio se probiti do svojih domova iz kojih su morali pobjeći od vodenog armagedona

GUNJA - Ivan Barić obukao je ribarsko odijelo, navukao čizme i zagazio u više od metra duboku vodu. Do ulaza u kuću probijao se kroz drvene cjepanice, demižone i daske koje su plutale dvorištem i kada je napokon ušao u svoj dom doživio je šok.

- Kao da je nekakva oluja prošla kroz kuću. Sve je isprevrtano, kutna garnitura je polomljena, trosjed okrenut naopačke... Sve je iskidano. Nevjerojatni prizori. Neprepoznatljivo. Dvoja vrata su odvaljena - ukratko nam je prepričao prizore koje je vidio u svom potpljenom domu u Gunji iz kojeg je morao otići skupa sa suprugom i troje djece osnovnoškolaca.

Kao i još neki njegovi sumještani, ovaj se Gunjanin vratio u svoje selo čim se voda povukla s glavne ceste. Obukao je zaštitno odijeli, stavio masku i pošao spasiti ako je nešto u kući ostalo.

- Iznosim za djecu nešto odjeće, našao sam album sa slikama. Bio je u vodi. Probat ću ga osušiti - kratko nam je rekao, a mi ga više nismo htjeli smetati.

U poplavljenim selima vatrogasci su u ponedjeljak počeli dezinfekciju prometnica. Krenuli su od graničnog prijelaza. To je praktički i jedino što u ovom trenutku mogu raditi, jer je voda u pojedinim dijelovima Gunje trenutno za 1 do 1,5 metra viša od razine Save. Ispumpavanje u ovom trenutku gotovo da nema svrhu, jer je riječ o ogromnoj količini vode. Riječima je teško opisati apokaliptične prizore u Gunji koji izviru na površinu povlačenjem vode.

Razbacani automobili i traktori, srušeni dijelovi starih slavonskih kuća kroz čije se ogromne rupe vide dijelovi starinskog namještaja. Na nekim kućama pak koče se natpisi „Kuća na prodaju“. Brojnima su životinjsko blago uginulo, voda je izbrisala albume i spomenare. Ljudima su ostale samo uspomene. Luka Brnić stavio je svoju kćer na leđa da bi je prenio do kuće. Vratio se nazad s dekom koju je vukao kroz vodu, dok je u drugoj ruci držao vrećicu u kojoj je bilo pet uginulih prepelica i jedan patuljastog kunića. Ljubimac njegova unuka. Drugog kunića nije ni pronašao. Pokraj njega motala se maca.

- Vidim da se i omacila, a tko zna gdje su mačići - kazao nam je ovaj čovjek, skupljajući snagu da uđe u potopljenu kuću.

Ispred jedne trgovina zatekli smo i Marijana Živkovića, vlasnika lanca trgovina Patričar. Izvlačili su iz trgovine pokvarljivu robu, kako bi se spriječila zaraza. U poplavljenim selima ima devet trgovina u kojima su zaposlene 32 osobe.

- Iako se ovdje nećemo mjesecima vratiti nitko neće dobiti otkaz. Bože sačuvaj. Već su doživjeli šok i sad da im ja dam otkaz možete zamisliti što bi to bilo. Ako propadnemo, propast ćemo svi zajedno. Dijelim s ovim ljudima dobro i zlo. Ovo je tragedija koju nismo mogli ni sanjati - rekao je Živković.

Ukinuto izvanredno stanje za Županju, Štitar i Babinu Gredu

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zbog opadanja vodostaja rijeke Save, donio je odluku o ukidanju izvanrednog stanja za područje Grada Županje i posavskih općina Štitar i Babina Greda, a na snazi ostaju izvanredne mjere obrane od poplava.

Odluku o proglašenjeu izvanredng stanja na tim područjima župan Galić je donio 16. svibnja zbog obilnih kiša i visokog vodostaja Save.

Za mjesta Đurići, Račinovci, Gunja, Rajevo Selo, Posavski Podgajci, Strošinci, Vrbanja i Bošnjaci i dalje ostaje na snazi izvanredno stanje na branjenom području.

U 18 sati vodostaj rijeke Save kod Županje iznosio je 902 te je za gotovo tri metra niži od povjesnog maksimuma ostvarenog 17. svibnja kada je vodostaj kod toga grada dosegnuo visinu od 1168 pri čemu su savske vode županjski nasip nadvisivale za gotovo 1,5 metar.

Visoke savske vode uspjele su međutim probiti savski nasip kod Rajevog Sela i Račinovaca te u potpunosti poplaviti ta sela i susjednu Gunju, a voda je djelomice prodrla i u pojedina okolna sela. Uslijed prodora vode domove je na tom području moralo napustiti oko 11.000 osoba dok se službeno smrtno stradalom u poplavama, vodi jedna osoba. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:57