NEUPUĆENI GRAĐANI

JOŠ JEDAN NEOBIČAN APEL HRVATSKE POLICIJE 'Ne dolazite na granicu sa ZET-ovim pokazima'

Više nema carinske kontrole i državljani Hrvatske preko granice u države članice EU mogu prelaziti sa osobnom iskaznicom ili putovnicom
Rupa, 100710.Na granicnom prijelazu Rupa cekalo se umjereno, kolone su dosezale duzinu od najvise 50-ak vozila.Foto: Davor Zunic / CROPIX
 Davor Žunić / CROPIX

ZAGREB - Po ulasku Hrvatske u Europsku uniju prije točno godinu dana, provodi se tzv. „One stop control“ odnosno granična kontrola hrvatskih i slovenskih službenika na jednom mjestu i s jednim zaustavljanjem, a sve zbog brže protočnosti putnika i vozila preko graničnih prijelaza. Ipak, iako više nema carinske kontrole i državljani Hrvatske preko granice u države članice EU mogu prelaziti sa osobnom iskaznicom ili putovnicom, dok sa osobnom iskaznicom mogu u Srbiju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju, policija je zabilježila i niz neobičnih poteza građana - nekolicima je ulaskom u EU shvatila da im, zapravo, za prijelaz granice ne trebaju osobni dokumenti.

Teritorij Lijepe naše pokušavali su napustiti uz predočavanje zdravstvene iskaznice, ZET-ovog pokaza, rodnog lista... a na probleme su naišli i supružnici, točnije bolja polovica koja nakon promjene prezimena nije promijenila i putnu ispravu pa joj je ukrcavanje na let u zagrebačkoj zračnoj luci bio onemogućen.

- Svi se sjećamo ulaska u EU. Zagrebačka policija nadzire sedam prijelaza, a odlukom Vlade na četiri prijelaza se provodi 'one stop control'. Svi se osjećamo vrijednije kad nas nitko više ne pita na granici kuda putujemo, koliko novca nosimo sa sobom. Kolone su daleko manje, uštedjelo se na vremenu, promet se povećao, do sada je protočnost šest milijuna putnika, a do kraja godine predviđa se da će ta brojka doseći 14 milijuna putnika - kazao Jozo Šuker, načelnik Sektora za granicu apeliravši na građane da na granične prijelaze ne dolaze bez adekvatnih isprava!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:33