SUKOB UNUTAR KOALICIJE?

Josip Leko poručio: 'Nema raskola između SDP-a i HNS-a, sve će biti u redu'

Zagreb, 261012.Markov trg.Nastavak redovite sjednice sabora.Na slici:Josip Leko.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko rekao je danas da nema raskola između SDP-a i HNS-a te da su u demokratskim društvima javna rasprava i različitost mišljenja vrijednost.

"Mi smo kao koalicija dogovorili da ćemo u našoj politici mijenjati smjer razvoja hrvatskog gospodarstva, da ćemo uređivati državne evidencije i državne funkcije, i to ćemo raditi. Kojim tempom i kojim potezima, to je stvar javne rasprave, stručnosti i političkih odluka. Biti će sve u redu", kazao je Leko na upit novinara kako komentira raskol između SDP-a i HNS-a vezan uz prijedlog zakona o porezu na nekretnine.

HNS se jučer usprotivio uvođenju novog poreza na nekretnine u uvjetima gospodarske krize, napominjući kako načelno podržava napor Ministarstva financija da se slijedi najbolja europska praksa u oporezivanju nekretnina te da je u tome sudjelovala i sudjelovat će. Predsjedništvo i Klub zastupnika HNS-a upozoravaju kako je nužno u javnoj raspravi, koja je otvorena, i dalje zadržati stavove koje su dogovorili s koalicijskim partnerima, a posebno princip da se niti jedna nekretnina koju vlasnik koristi za stanovanje ne može oporezivati.

Josip Leko je na upit novinara odgovorio danas u Zagrebu prije početka obilježavanja 70. obljetnice Prvog korpusa Naroodnooslobodilačke vojske Hrvatske.

Milanka Opačić: iznenađeni smo istupima HNS-a, ali nema krize

Potpredsjednica Vlade i SDP-a Milanka Opačić izjavila je kako nema krize u vladajućoj koaliciji, ali je rekla kako su u SDP-u iznenađeni istupom koalicijskog partnera HNS-a koji se usprotivio uvođenju poreza na nekretnine, jer, kako je rekla, "javna rasprava ne služi onima koji sjede u Vladi i donose odluke već stručnoj javnosti i onima koji imaju što reći oko zakona o imovini".

"Kao potpredsjednica Vlade koja sjedi na svim sastancima užeg kabineta moram reći da kada se raspravljalo o porezu na imovinu nije bilo nikakvih prigovora od strane HNS-a, u tom trenutku bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Jedina osoba koja je imala pitanja i izražavala određene rezerve bio je premijer Zoran Milanović koji je u nekoliko navrata od ministra financija Slavka Linića tražio da pri izradi poreza vodi računa o tome da opterećenje na građane ne bude veće od onoga što u ovom trenutku plaćaju kao komunalnu naknadu", kazala je Opačić na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a.

Podsjetivši kako je javna rasprava o zakonu o imovini otvorena prije četiri dana, naglasila je kako očekuju da će u idućim tjednima ili mjesecima, ovisno o intenzitetu rasprave, "doći do najboljih mogućih rješenja".

Na upit "lažu li koalicijski partneri u HNS-u te IDS-ovac Boris Miletić koji tvrde da su se na sastancima užeg kabineta i vladinim sastancima protivili zakonu o imovini, Opačić je odgovorila kako je "vrlo interesantno da o tome što se razgovaralo na užem kabinetu govore oni koji ne sjede tamo, ni Miletić niti (Jozo) Radoš".

"Nitko u užem kabinetu, kada se o tome raspravljalo, nije imao primjedbe", ponovila je.

Upitana može li se ovo nazvati prvom krizom koalicije, kazala je kako smatra da nije riječ o krizi, ali da nije dobro ako se neki ponašaju tako da 'poslije mene bude potop'.

"Naslijedili smo ogromne probleme, građani su umorni od svega što su proživljavali proteklih osam godina, a teško podnose ono što smo mi primorani raditi da bi Hrvatska izašla iz krize. Imamo probleme ispred sebe i želimo ih rješavati. Neka drugi odluče, što se tiče nas u SDP-u nema nikakve krize", dodala je.

Na upit misli li da je ova stvar stigla iz Čačićeve 'kuhinje', Opačić je odgovorila da je činjenica što je jučer takvo priopćenje otišlo iz HNS-a "u najmanju ruku čudna s obzirom na to da niti jedan uži kabinet nije prošao bez njihovog predstavnika".

PULA - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja rekao je danas novinarima u Puli kako ta stranka porez na nekretnine smatra dobrom podlogom za stvaranje kvalitetnijeg poreznog sustava i kako ima dovoljno vremena reagirati ako uoči nedostatke u tom zakonskom prijedlogu.

Osvrnuvši se na tvrdnje da je zbog neslaganja oko tog poreza kolacijska vlast u krizi, Hrelja je rekao da se u ovom slučaju ne može govoriti o krizi vlasti već o "spletu nesretnih okolnosti" te kako ubuduće treba češće razgovarati o strateškim potezima.

Svatko ima pravo na svoj stav, a priča o krizi vlasti je samo "bura u čaši vode i šuplja priča", rekao je novinarima, kojima je dao izjavu danas u prostorijama stranke u Puli,.

"Svjesni smo činjenice da su građani protiv bilo kakvog uvođenja poreza, no mi nismo takvi da svaki prijedlog dočekujemo na nož, jer on ipak dolazi iz redova naše koalicije," rekao je i dodao kako su u HSU s velikom pozornošću čekali prijedlog zakona o porezu na nekretnine jer su se najviše pribojavali mogućeg opterećenja za umirovljenike.

Porez na nekretnine mora se uskladiti s europskim poreznim sustavom i Hrvatska stranka umirovljenika nije nikada ustvrdila kako je protiv uvođenja toga poreza, rekao je.

"Mi u HSU nemamo informaciju iz užeg kabineta i stoga se ne možemo svrstavati niti na jednu niti na drugu stranu. To nije naš stil, ali sve je to razumljivo i opravdano imajući u vidu prošlotjedna događanja kada nije bilo vremena ni prostora za razgovor," rekao je Silvano Hrelja. "Slažem se da je komunikacija neophodna i stoga smatram kako u budućnosti moramo češće sjesti i razgovarati o strateškim potezima," zaključio je Hrelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:35