ŠEF DRŽAVE U AMERICI

Josipović danas s Bidenom, možda i Obamom

US Secretary of State Hillary Clinton(R) and Croatian President Ivo Josipovic after delivering brief remarks to the media May 3, 2011, from inside the US Department of State, in Washington, DC. AFP Photo/Paul J. Richards
 AFP

WASHINGTON - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji se nalazi u višednevnom radnom posjetu SAD-u trebao bi u srijedu u Washingtonu s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom razgovarati o bilateralnim odnosima, regiji i energetskoj sigurnosti, a postoji mogućnost da se njihovu susretu pridruži i američki predsjednik Barack Obama.

Kada se radi o bilateralnim odnosima, Hrvatska je strana fokusirana na ukidanje viza za građane koji putuju u SAD kao i izbjegavanje dvostrukog oporezivanja.

Josipović je, kako je rekao ranije, prvog dana posjeta SAD-u, "priličan optimist" kada se radi o viznom režimu. "Očekujem da bi moglo doći do ukidanja viznog režima... brojke i oni kriteriji koji govore o tome zaslužuje li neka država ili ne zaslužuje ukidanje viznog režima idu nama u prilog", kazao je Josipović.

On je također potvrdio da će s potpredsjednikom Bidenom razgovarati o ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja jer "američka administracija sklapa takve ugovore kada prepozna da je takav interes ulagača i SAD-a u pojedinu zemlju".

Regija je druga tema koja će vjerojatno u srijedu biti na dnevnom redu, a oko nje se, kako je rekao Josipović koji se u utorak sastao sa senatorom Markom Begichem i senatorom Christopherom Murphyjem, predsjednikom Pododbora za Europu u Odboru za vanjske poslove Senata, američki partneri nisu umorili.

"Potpuno je jasan interes SAD-a, Europe i naravno i nas da imamo stabilno okružje i da države iz tog okružja ispune kriterije za članstvo u EU, a neke i za NATO, i da se priključe europskom klubu", rekao je Josipović. Ustvrdio je da za stanje u BiH "još nema nekog rješenja i da ga neće biti bez suglasja u samoj BiH bez obzira koliko se upirala Europa", izrazivši uvjerenje da će SAD i EU, prije nego reagiraju, zasigurno prvo pričekati izbore. Potvrdio ja i da Hrvatska ima "neke inicijative" po pitanju rješavanja stanja u nama susjednoj državi.

Josipović bi želio američku stranu također zainteresirati za investiranja u moguća nalazišta nafte i plina na Jadranu, a njegova je poruka da je "Hrvatska stabilna zemlja, zemlja koja ima znanja i prirodnih resursa i koja je tako pozicionirana na mapi Europe da može biti jedan od najvažnijih čvorišta energetske sigurnosti Europe".

Ona svojom infrastrukturom, LNG-om, naftovodom i plinovodom, koje tek treba izgraditi, može biti onaj čimbenik koji će osiguravati energetsku sigurnost Europe od Rusije i ostalih zemalja, smatra hrvatski šef države.

Predsjednik Josipović je ranije za Financial Times napisao članak upravo o energetici i kazao kako nedavno snimanje podmorja Jadrana ukazuje na to da Hrvatska ima znatne rezerve plina i nafte za istraživanje, ali se istovremeno dok razvija energetski sektor mora pobrinuti da to radi uz najviše ekološke standarde.

Posjet SAD-u Josipović nastavlja u četvrtak i petak u Houstonu, u Teksasu, na energetskom forumu na kojem će biti okupljeno tridesetak naftnih i plinskih tvrtki, a razgovarat će se o ulaganjima u energetske projekte u Hrvatskoj.

Hrvatska iz SAD-a najviše uvozi upravo naftu, a potom i plin. Predsjednik Josipović će se također sastati i s američkim investitorima iz drugih sektora koji s iskazali interes za ulaganja u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 01:45