PREDSJEDNIČKA KAMPANJA

Josipović: Imam program koji će dovesti do uspjeha gospodarstva i boljitka Slavonije

Zagreb, 281214. Hrvatsko novinarsko drustvo, Perkovceva 2.Pracenje rezultata prvog kruga predsjednickih izbora u stozeru predsjednickog kandidata Ive Josipovica.Na fotografiji: Ivo Josipovic na pozornici nakon proglasenja rezultata prvog kruga izbora.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednički kandidat Ivo Josipović poručio je u ponedjeljak gospodarstvenicima kako ima program koji će "dovesti do njihova uspjeha te uspjeha Hrvatske", a Slavonija će biti primjer kako njegov program može donijeti boljitak.

Uoči današnjega radnog sastanka s gospodarstvenicima, poduzetnicima i znanstvenicima iz Slavonije i Baranje, Josipović je izjavio novinarima kako Hrvatsku vidi kao "domovinu regija" u kojoj Slavonija treba biti jaka i moćna regija u kojoj će biti očite sve prednosti koje iz toga proizlaze.

Dodao je kako studija Vijeća za konkuretnost pokazuje da je Hrvatska, kao i Slavonija, rasparcelirana i ne ostvaruje sve ono što bi se moglo, a čimbenici koji dolaze iz centra države ograničavaju razvoj Slavonije.

Ustvrdio je kako je "regionalizacija pretpostavka za uspjeh" te da su isto učinile Finska, Poljska, Estonija i Litva, koje je nazvao "zvijezdama europske gospodarske scene".

Zamoljen da komentira jučerašnju izjavu protukandidatinje Kolinde Grabar-Kitarović na sučeljavanju na RTL-u da se na natječaj za istraživanje nafte i plina u Jadranu nije javila nijedna američka tvrtka, Josipović je danas rekao kako je "očito riječ o potpuno neinformiranoj osobi".

Na natječaj se javila jedna od uistinu velikih tvrtki "Marathon Oil" iz američke savezne države Ohija, s čijim je predstavnicima, kako je istaknuo, imao prilike razgovarati i čiji je promet na godinu oko 60 posto hrvatskoga državnog proračuna.

"Možemo biti ponosni što se upravo takva tvrtka javila na natječaj za istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj", rekao je Josipović danas u Osijeku.

Na pitanje o sastanku s pakračkim vladikom te smatra li da će pripadnici srpske nacionalne manjine prestati bojkotirati izbore i glasovati u drugom izbornom krugu, Josipović je odgovorio kako građane ne dijeli po nacionalnoj pripadnosti te da se ne može jednostavno zaključiti da je netko bojkotirao izbore prema teritorijalnom rasporedu.

"Kad je riječ o podršci, nisam zato išao kod vladike. On je novi na toj dužnosti i već smo dugo dogovarali susret, a smatram dobrim da kao država njegujemo dobre odnose sa svim vjerskim zajednicama", rekao je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:35