NAJNOVIJI OBRAČUN

Josipović odgovara Kosor: Premijerka izvrće temu, a to se prečesto događa

'Izbori ne moraju biti u nedjelju, to u Ustavu ne piše. No, to ne znači da će izbori biti radnim danom'
Pula, Brijuni, 180711.Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic, predsjednik Republike Srbije Boris Tadic i Predsjednistvo Bosne i Hercegovine Zeljko Komsic, Bakir Izetbegovic i Nebojsa Radmanovic nakon neformalnog trilateralnog sastanka dali su izjavu za predstavnike medija.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

BRIJUNI - Ja se čvrsto držim svojih ovlasti i od njih ne odstupam. Ako netko smatra da sam ih prekršio postoji Ustavni sud koji o tome može odlučivati - ustvrdio je u ponedjeljak na Brijunima hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović komentirajući izjavu hrvatske premijerke Jadranke Kosor da se ne drži svojih ovlasti, ali i posljednju mu poruku kako bi i njemu trebao pravnik .

Zato Josipović poručuje kako u zadnje vrijeme Vlada i premijerka čitaju Ustav kako ne treba.

- Stoga ponovit ću svoju ideju o tome da im je potreban pravnik koji bi im protumačio ne samo ustav, već i neke zakone.

Kosor: Bilo bi dobro da se Josipović vrati u svoje ustavne okvire. Dobro bi mu došao jedan kvalitetan pravnik

Komentiravši premijerkinu izjavu da se u predizbornoj kampanji stavio na stranu SDP-a, Josipović je kazao kako je premijerka krivo intrepretirala njegov citat.

- Odgovarajući na pitanje hoće li moja popularnost pomoći SDP-u na izborima, kazao sam kako direktno vjerojatno neće, te kako neću sudjelovati i kampanji. Ali i za to ću vrijeme otvarati važne društvene teme kako bi građani prepoznali vrijednosti politike i kvalitetu političara koji stoje iza njih. Ako će birači prihvatiti politički milje iz kojeg sam došao na funkciju predsjednika, to je moguće, ali neće sigurno odlučiti izbore - rekao je predsjednik.

Govoreći o učestalim prepucavanjima na razini Vlada, premijerka - predsjednik Josipović je kazao kako je to jedna neobična politička strategija u kojoj se jedna politička opcija ne konfrotira s drugom koja ide na izbore, već se konfrotira s onima koji na izbore ne izlaze.

Ovakvo ponašanje neće donijeti dobar rezultat - ustvrdio je hrvatski predsjednik.

Govoreći o datumu izbora Josipović je kazao kako ga je i u tom slučaju premijerka Kosor krivo razumijela.

- Izbori ne moraju biti u nedjelju, to u Ustavu ne piše . No, to ne znači da će izbori biti radnim danom, jer ja o tome uopće ne razmišljam. Kako to da je krivo pročitala pravnu normu, pa onda govori o troškovima izbora. Ona izvrće temu, a to se prečesto događa - rekao je dr. ivo Josipović.

On nije želio komentirati izjave odvjetnika Vladimira Gredelja kazavši kako se neće baviti onima iz drugog ešalona, "već onima koji provociraju pitanje izborne kampanje i nastoje da se predsjednika u nju uvuče".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:35