RADNI POSJET AMERICI

JOSIPOVIĆ PUTUJE U SJEDINJENE DRŽAVE Susrest će se i s predsjednikom Barackom Obamom?

US Secretary of State Hillary Clinton(R) and Croatian President Ivo Josipovic after delivering brief remarks to the media May 3, 2011, from inside the US Department of State, in Washington, DC. AFP Photo/Paul J. Richards
 AFP

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će od 12. do 17. svibnja u radnom posjetu SAD-u, koji će prvenstveno biti posvećen energetskoj sigurnosti i energetskim projektima koje razvija Hrvatska, ali će također s američkim sugovornicima, među kojima je i potpredsjednik Joe Biden, razmijeniti stajališta o situaciji u Europi, priopćio je u subotu Ured predsjednika.

Josipović će se s Bidenom sastati u Bijeloj kući na početku svog radnog posjeta, a tijekom boravka u Washingtonu susrest će se i s članovima Kongresa te s predstavnicima više vladinih i nevladinih institucija.

JOSIPOVIĆ 'Ništa od prijevremenih izbora'

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika, postoji mogućnost da se sastanku Josipovića i Bidena pridruži i američki predsjednik Barack Obama.

Josipović se s Bidenom posljednji put sastao početkom svibnja 2011. u sklopu službeno-radnog posjeta, a razgovarao je i s tadašnjom državnom tajnicom Hillary Clinton.

U izaslanstvu će tijekom radnog posjeta Washingtonu biti i ministar obrane Ante Kotromanović, koji nastavlja boravak u SAD-u posjetom Nacionalnoj gardi u saveznoj državi Minnesoti.

Posjet SAD-u Josipović nastavlja u Houstonu, u Teksasu, na energetskom forumu na kojem će biti okupljeno tridesetak naftnih i plinskih tvrtki, a razgovarat će se o ulaganjima u energetske projekte u Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović će se također sastati i s američkim investitorima iz drugih sektora koji s iskazali interes za ulaganja u Hrvatskoj.

Tijekom boravka u Houstonu, Josipović će se susresti i s guvernerom te američke savezne države Rickom Perryjem, gradonačelnicom Houstona Annise Parker, kao i predstavnicima akademske zajednice na Sveučilištu u Houstonu.

Josipović: 'U SAD idem poručiti da je Hrvatska sigurna zemlja za ulagače'

Predsjednik Republike Ivo Josipović, uoči odlaska u radni posjet SAD-u, izjavio je u subotu kako je najvažniji dio njegova posjeta razgovor s američkim investitorima kojima će predstaviti Hrvatsku kao stabilnu zemlju u koju se bez straha može ulagati.

"Strateški gledano to smatram najvažnijom komponentom mog odlaska koji je pripremljen u punoj suglasnosti s Vladom", rekao je Josipović u svome uredu novinarima u sklopu druženja s građanima na kavi.

Pred odlazak Josipović je, kako je rekao, imao vrlo konstruktivne i dobre kontakte s Vladom, posebice s Ministarstvom gospodarstva.

Taj će sastanak, kazao je Josipović, biti prilika da američke investitore informira "o hrvatskim potencijalima" na tom području, posebice, kako je rekao, kad je riječ o nekim novootkrivenim mogućnostima.

S druge strane, naglašava predsjednik, taj će sastanak biti prilika da im kažem i pokažem da je Hrvatska stabilna zemlja u koju se bez straha može ulagati.

"Sasvim sigurno bit će puno pitanja i spreman sam na iskren i otvoren razgovor i o problemima koje imamo", dodaje Josipović.

Teme sastanka su usuglašene - energetska sigurnost, investicije, opća situacija i sigurnost u Europi i regionalna pitanja, navodi predsjednik.

Regionalna pitanja su našim prijateljima u SAD-u posebno važna i tu Hrvatska ima važnu ulogu i važno mjesto, dodaje.

Novinari su Josipovića upitali za komentar posljednjih izjava iz Crne Gore vezanih uz granicu s Hrvatskom.

Direktor Uprave za nekretnine Crne Gore Dragan Kovačević prekjučer je, naime, izjavio da pola Prevlake pripada Crnoj Gori te da će diplomacije dviju zemalja uskoro morati riješiti sporno pitanje Prevlake. Ustvrdio je da ne postoji niti jedan dokument koji potvrđuje da je Prevlaka hrvatski ili crnogorski teritorij.

Josipović ističe da nema nikave opasnosti da bi teritorij koji Hrvatska smatra svojim promijenio status.

"Imamo privremeni režim koji svi poštujemo, a konačno određenje granice bit će bilo dogovorom, bilo arbitražom. Mislim da nema nikakve opasnosti da bi teritorij koji mi smatramo svojim promjenio status", rekao je dodavši da su već "obavljeni određeni razgovori te da se "situacija primirila".

"Kako s hrvatske strane nema teritorijalnih pretenzija, tako ih nema ni s crnogorske", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:27