PREDSJEDNIK O HDZ-U

Josipović: S Karamarkom sam vrlo korektno surađivao, ne smije ga se podcijeniti. On je uspješno plivao s Tuđmanom, Mesićem, ali i Sanaderom

On je uspješno plivao s Tuđmanom, Mesićem, ali i Sanaderom i Kosor - koja je izgubila jer se prekasno odlučila na izbore
 Sandra Šimunović / CROPIX

ZAGREB - S predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem razgovarali smo o izboru Tomislava Karamarka za novog šefa HDZ-a, izborima u Srbiji i njihovom utjecaju na nas te o potezima Kukuriku koalicije.

Čestitao pobjedniku

Što za Hrvatsku znači izbor Tomislava Karamarka za novog predsjednika HDZ-a ? Komentari su, naime, različiti: od toga da će Hrvatska oporba skrenuti jako desno, pa do razmišljana da je dobro da konačno ima stabilnu oporbu s jasnim konzervativnim predznakom.

- Sasvim sigurno dobro je da su izbori, unatoč nekim suprotnim naznakama iz kampanje, prošli demokratski i da HDZ ima sve uvjete da bude stabilna oporba desnog centra. Svjetonazorski, važan dio hrvatskog biračkog tijela pripada desno od centra i vrlo je važno da ima vjerodostojnu stranku koja će zastupati njegove političke interese. S druge strane, očito je da su na izborima bolje prošli nešto desniji političari. Za pretpostaviti je da to reflektira raspoloženje u HDZ-u, ne samo među onima koji su glasali na izbornom saboru.

Karamarko je relativno lako pobijedio: čudi li vas činjenica da je Kosor dobila tako malo glasova?

- Nakon izbora, čuo sam se s g. Karamarkom i čestitao mu na pobjedi. Moj dojam je da je izborna borba bila prilično napeta, ne sa sasvim izvjesnim rezultatom. Gospođa Kosor nije dobro prošla na izborima najviše zbog nezadovoljstva članstva izbornim porazom, stanjem u stranci i općim stanjem u društvu za vrijeme njezine vlade . Smatram da je bilo i nekih strateških pogrešaka njezina izbornog tima. Mislim da se, kao i na državnim izborima, za izbore odlučila prekasno pa nije uspjela kapitalizirati ono dobro što je učinila kao predsjednica Vlade i predsjednica stranke, posebno kada je riječ o našem ulasku u EU. Posebno taj dio njezine politike gledam s poštovanjem.

Što je presudilo da je relativno nepoznati autsajder poput Milivoja Kujundžića ušao u drugi krug?

- Gospodin Kujundžić očito nije autsajder, a ni osoba bez korijena u stranci. Prije bih rekao da je novo lice za širu javnost. Ostvario je možda neočekivano dobar rezultat i zbog prirodne želje članstva da nakon izbornog poraza i nezadovoljstva općim stanjem u društvu dođu neki novi ljudi.

Vrhunac moći

Kako ste doživjeli atmosferu na izbornom saboru? Neki komentatori tvrde da se ta stranka vratila na pozicije HDZ-a s početka devedesetih godina. Kako to?

- Mislim da nikome nije moguć uspješan povratak u devedesete. Pokušaj da se to učini završio bi političkim porazom. Hrvatsko društvo se bitno promijenilo i ne bi prihvatilo politiku koja je bila moguća prije dvadesetak godina. Prije bih rekao da je riječ o korištenju simbola koji članstvo i simpatizere HDZ-a asociraju na dane kad je ta stranka, u smislu moći i izbornih uspjeha, bila na vrhuncu. Riječ je o poruci koju su pojedini kandidati time željeli poslati, poruci da su sposobni HDZ ponovo vratiti u dane najvećih uspjeha. Mislim da tome služi retorika koju smo čuli, posebno pozivanje na prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana. Ali, složio bih se da ta retorika zaziva na povratak nekim političkim vrijednostima konzervativne desnice iz devedesetih. Ako njihovi promotori u današnjim uvjetima žele imati uspjeha, sigurno ih moraju artikulirati primjereno današnjem društvu. U tom smislu možda se, uvjetno, i može govoriti o povratku u devedesete.

Efikasan izborni tim

Gdje je, zapravo, po vašem mišljenju ključ Karamarkova uspona i uspjeha u HDZ-u? Konačno vi ga poznajete, surađivali ste s njim. Dakle, što je vaš dojam o Tomislavu Karamarku?

- Svjetonazorski i politički, Tomislav Karamarko i ja se jako razlikujemo. Njegova vrlo desna stanovišta o pojedinim pitanjima nisu mi bliska. Ali smo, kako kažete, surađivali dok je on bio ministar unutarnjih poslova. Tu bih suradnju ocijenio kao vrlo korektnu. Surađivat ćemo i dalje jer ja kao predsjednik Republike i trebam i hoću surađivati i s vlašću i s oporbom.

Zanimljivo mi je bilo slušati i čitati gotovo podcjenjujuće komentare o Karamarku kao političaru. Zapravo, riječ je o površnosti koja zanemaruje da je g. Karamarko pri vrhu političke scene već dugi niz godina. Netko tko to uspijeva, tko je “plivao” i s Tuđmanom, i s Mesićem, i Sanaderom, i s Kosor, sigurno nije za podcjenjivanje. Očito je da je imao vrlo efikasan izborni tim. Optužbe koje su se čule na način rada toga tima ipak bi trebalo, osim riječima, potkrijepiti i nekim dokazima.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:20