ŠEF DRŽAVE U BRUXELLESU

Josipović: Seljaci moraju dobiti ono što im je obećano

Hrvatski predsjednik sastao se sa trojicom čelnika Europske Unije
 AFP

BRUXELLES - Sva tri čelnika Europske Unije dala su punu potporu hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću za napore koje Hrvatska čini u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU. Predsjednik Vijeća EU Herman Van Rompuy rekao je da Hrvatska može ove godine završiti pregovore o članstvu ispuni li sve uvjete te da će njezino članstvo biti i pozitivan signal cijeloj regiji.

Pravosuđe i korupcija

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso također je izrazio uvjerenje da Hrvatska može brzo završiti pregovore, da za to ima punu potporu Europske komisije, ali je naglasio kako je potrebno ispuniti preostale uvjete. Nije nikakva novost, a to je potvrdio i sam predsjednik Josipović, da se kao na nedovršen posao gleda reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, suradnja s Haaškim sudom i restrukturiranje brodogradilišta. Josipović je rekao kako je jasno da su sve te reforme nužne ne samo radi ulaska u EU, već su one potrebne i hrvatskim građanima.

Na svim sastancima koje je Josipović imao u Bruxellesu razgovaralo se i o gospodarskoj krizi koja je pogodila i mnoge države EU. I Barroso i Van Rompoy su rekli da ova kriza nije poštedjela niti Hrvatsku, ali su izrazili nadu da ona neće utjecati na pripremu Hrvatske za članstvo u EU.

Razumni rok 2012.

Komentirajući prosvjede seljake u Hrvatskoj, Josipović je rekao kako razlozi njihovih prosvjeda nisu vezani uz članstvo u EU te da pravedna država mora ispuniti obećanja svojim građanima. Nakon svih razgovora u Bruxellesu, smatra kako je razumni rok dovršiti pregovore tijekom ove godine te postati članica EU 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:18