DRŽAVNI VRH U SISKU

JOSIPOVIĆ 'Tuđman je u svoj ured postavio Titovu bistu, Mesić i ja smo je zadržali, ne treba je micati'

 Marko Todorov / CROPIX

SISAK - Svečanošću u šumi Brezovica kod Siska, kod spomenika Sisačkom partizanskom odredu, prvoj antifašističkoj jedinici u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji, u nedjelju 22. lipnja obilježen je Dan antifašističke borbe. Proslavi u Brezovica, uz nekoliko stotina antifašista, nazočio je predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec, ministri Vedran Mornar i Mirando Mrsic, te više saborskih zastupnika i građana Siska i Županije.

Predsjednik Ivo Josipović istaknuo je da je 22. lipnja 1941. godine jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti, jer današnja generacija Hrvata i građana Hrvatske upravo tom datumu i hrvatskim antifašistima mora zahvaliti za ovo što danas imamo - nacionalnu slobodnu državu. Istaknuo je kako nitko ne može hrvatstvo izjedanačavati s ustaštvom, jer hrvatski partizani, kao i vođa partizanskog pokreta, Hrvat Josip Broz Tito, su brana takvim ocjenama.

“Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman postavio je bistu predsjednika Tita u uredu predsjednika, bivši predsjednik Mesić i ja smo je zadržali, i vjerujem da tu bistu neće micati ni budući hrvatski predsjednik ma tko to bio”, rekao je Josipović.

Odgovarajući na iskaz sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, koja je istaknula kako se srami što nije dovoljno poduzela da zaštiti spomenik Ustanak, koji je ove godine ukraden iz šume Brezovica i prodan kao sirovina, a maknut je iz središta grada početkom 90-ih jer je nekome smetao, Josipović je upitao: “ A tko je taj tko sprječava hrvatske gradonačelnike da vrate spomenike iz NOB-a u središta gradova iz kojih su maknuti 90-ih, tko je taj tko sprječava da učenici iz udžbenika uče istinu o NOB-u?”. Sutra je novi radni dan Ii počnite činiti ono o čemu smo ovdje govorili, rekao je predsjednik Josipović.

FOTOGALERIJA: Na obilježavanju Dana antifašitičke borbe skupio se cijeli državni vrh. Osim njih svečanosti je nazočio i poznati glumac Rade Šerbedžija

Premijer Milanović, čestitajući građanima Hrvatske Dan antifašističke borbe, istaknuo je kako su Hrvati te 1941. godine izabrali svjesno da se bore protiv zla, za slobodu. - Srbi su morali reagirati zbog nasilja kojem su bili izloženi, a Hrvati su mogli čekati, dobili su državu. No, nisu čekali, nisu prihvatili zlo i podjele, nego su ustali, ne samo ovdje u Sisku, nego svugdje u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji.

- Valja spomenuti Splitski partizanski odred, koji je također dao veliki dioprinos pobjedi antifašizma u Hrvatskoj. Moramo djecu odgajati u tom duhu, duhu slobode, ravnopravnosti, jednakosti, zajedništva, ne ih indoktrinirati nego ih odgajati. Sve što nam treba je 50 i više godina mira, da se nikada više mladi ljudi ne moraju okupljati u šumama poput Brezovice i kretati u borbu protiv zla, rekao je Milanović.

Predsjednik Josipović odlikovao je u povodu Dana antifašističek borbe Redom Stjepana Radića za osobit doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske šest antifašista: Nevenku Dujaković, Ćirila Nikolića, Božu Šegona, Marka Vučkovića, Vasilja Kostelnika i Radovana Vujoševića. Odličja su im uručena kod spomenika prvim partizanima.

Odgovarajući na pitanja novinara što ima poručiti građanima koji su se danas, 22. lipnja okupili kod jame Jazovka kako bi odali počast žrtvama partizanskog terora, Milanović je odgovorio da poručuje da se tamo dogodilo zlo, zločin, a svaki zločin treba osuditi.

- Bio sam na Bleiburgu, na Teznom, gdje su ubijeni tisuće Hrvata u partizanima neprijateljskim uniformama, bez suda i pravde. To su strahote rata, osveta je išla na osvetu, osveta na osvetu. Ali postoji početak i kraj zla, pitanje tko je prvi počeo. No, ponavljam, svaki zločin treba osuditi, za svaki zločin netko treba odgovarati, imenom i prezimenom, rekao je Zoran Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:34