'DEMONTAŽA SOCIJALNIH PRAVA'

JOSIPOVIĆ UZVRATIO SINDIKATIMA 'Sad ste me se sjetili tražiti podršku oko Zakona o radu'

 Damir Krajač/Cropix

DUBROVNIK - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u Dubrovniku kako je iznenađen nastupom sindikata, nakon što su ga čelnici pet sindikalnih središnjica danas prozvali da ih, kako tvrde, nije podržao vezano za izmjene Zakona o radu (ZOR).

Kada je u pitanju odnos sa sindikatima moram reći da sam malo iznenađen njihovim nastupom. Ta priča o ZOR-u traje već dosta dugo, oni imaju svoje predstavnike u mom Vijeću i nikada nije došao zahtjev da bismo raspravljali o tome u Vijeću, i nikada nisu tražili da me upoznaju sa svojim stavovima, niti su tražili moje mišljenje, naglasio je predsjednik Josipović.

Čelnici pet sindikalnih središnjica uputili su danas pismo predsjedniku Josipoviću u kojem ga prozivaju jer ih, kako tvrde, nije podržao u njihovu sukobu s Vladom i poslodavcima zbog prijedloga izmjena Zakona o radu, te traže da iskoristi svoje ovlasti u rješavanju nastalog spora.

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske pitaju Josipovića zašto nije reagirao na "demontažu socijalnih prava" koju izmjenama ZOR-a žele provesti Vlada i HUP.

Odgovarajući na te tvrdnje sindikata predsjednik Josipović rekao je kako su se sindikati sada sjetili prozivati zašto se nije napravilo ovo ili ono.

Evo, ušli smo u fazu kada je Zakon pred usvajanjem, kada sindikati najavljuju i neki generalni štrajk, i evo sada su se sjetili da prozivaju zašto se nije napravilo ovo ili ono, poručio je Josipović iz Dubrovnika

Na upite novinara Josipović je komentirao borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, kazavši kako je borba protiv korupcije jedna od onih pozitivnih karakteristika koje smo dobili već i prije od ulaska u EU.

Napomenuo je kako postoji velika osjetljivost hrvatskih građana na razne oblike korupcije, i Hrvatska je zemlja koja više nikada neće biti zemlja visoke korupcije. Dodao je da ne postoji nijedno društvo koje je imuno na korupciju.

Vezano za slučaj sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, Josipović je kazao kako to ne može komentirati jer ne zna ništa o činjenicama, napomenuvši da se time bave nadležna tijela, a onda će biti vremena za komentiranje.

Odgovarajući na novinarska pitanja vezano za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, predsjednik Josipović rekao je kako smo došli u fazu kada očito više nema dogovora.

Hrvatska je imala i neke uvjete za dogovor i sad smo u fazi da će se cijela priča bez dogovora i s nepredvidljivim rezultatom odvijati pred sudom. Sud će odlučiti svoje, a onda ćemo vidjeti jesmo li mogli nešto bolje napraviti nego što smo dosad učinili, zaključio je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:41