PLANOVI NAKON PORAZA

JOSIPOVIĆEV NOVI POČETAK? 'Izgubili smo šefa države i možda dobili idućeg predsjednika SDP-a'

Izborna se večer očito pretvorila u referendum protiv Zorana Milanovića i njegove Vlade...
 Facebook

I ako izgubi izbore, to neće biti kraj. Bar ne za Ivu Josipovića. Kazao je to za Slobodnu Dalmaciju , u neslužbenom razgovoru vođenom tijekom nedjeljnog izbornog prijepodneva, jedan bliski suradnik sada već uskoro bivšeg predsjednika Republike.

U tom trenutku u Josipovićevom su stožeru još uvijek optimistično gledali na veliki odaziv, nadajući se da su na birališta pohrlili njegovi birači. Isti oni koji su prije dva tjedna ostali u svojim kućama i izborni finale uveli u nezapamćenu neizvjesnost.

Izborna večer, međutim, ponudila je drugi scenarij. Glasanje se očito, u tome se slaže većina Josipovićevih suradnika, pretvorilo u referendum protiv Zorana Milanovića i njegove Vlade.

Duboke podjele

Činjenica da se Josipović nije na vrijeme ogradio od svoje matične stranke i oštrije kritizirao rad Milanovićevog kabineta skupo ga je koštala.

Ako želi nastaviti političku karijeru, pred njim su sada dvije opcije. Josipović može osnovati svoju vlastitu stranku i sreću okušati na idućim parlamentarnim izborima. Prostora na ljevici pored impotentne SDP-ove Vlade ima dovoljno.

To, uostalom, pokazuje i primjer OrAH-a i Ivana Vilibora Sinčića.

Druga opcija je da se vrati u SDP i nakon sada već potpuno izvjesnog poraza Kukuriku koalicije na parlamenatrnim izborima uđe u utrku za novog predsjednika SDP-a.

- Izgubili smo šefa države, možda smo dobili idućeg predsjednika SDP-a – povjerio je član Predsjedništva SDP-a, inače jedan od Milanovićevih unutarstranačkih kritičara.

Nije tajna da su socijaldemokrati duboko podijeljeni i da je struja koja želi smijeniti Milanovića prilično snažna. Do sada se nitko nije odlučio napraviti konačni korak i unutar stranke pokrenuti proceduru za njegovu smjenu. U prvom redu zbog činjenice da SDP nije imao lidera dovoljno snažnog da mu se suprotstavi.

Siguran poraz

Josipovićevim porazom to se promijenilo.

Dio Milanovićevih oponenata smatra da će Josipovića gubitak svakako uzdrmati, ali da unatoč tome on još uvijek nije potrošen političar. I u njemu vide idealnog političara koji može preuzeti SDP i pokušati stranku spasiti od izbornog debakla.

A on je, nakon što se tijesna većina glasača na predsjedničkim izborima odlučila za promjenu, sasvim izvjestan. Josipovićev poraz tektonski je udar koji će Kukuriku Vlada izuzetno teško moći amortizirati u idućih 11 mjeseci.

- Ako se ovo dogodilo Josipoviću, što li onda nas čeka za godinu dana – rezignirano je zakjučio jedan SDP-ov ministar, uvjeren da su parlamentarni izbori, zapravo, već odlučeni, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 10:20