'HRVATSKA JE DRUŠTVO JEDNAKIH ŠANSI'

Jovanović: Svi redovni studenti besplatno će studirati! Za to imamo 668 milijuna kuna

Zagreb, 120712.Sabor.Nastavak 4. sjednice Hrvatskog sabora. Raspravljalo se o Konacnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj skoli.Na slici: Zeljko Jovanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas se odlučila na punu subvenciju participacije u troškovima studija za redovite studente na javnim i visokim učilištima od predstojeće do akademske godine 2014./2015. godine, za što se iz državnog proračuna planira izdvojiti 668 milijuna kuna.

"Na ovaj način, osiguravajući besplatni studij svim redovitim studentima javnih i visokih učilišta, mi osiguravamo da postepeno raste broj visoko obrazovanog radno aktivnog stanovništva i da se približimo ciljevima EU do 2020. gdje se želi ostvariti postotak do 60 posto visoko obrazovanog radnog stanovništva", poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Današnjom Vladinom odlukom, naglasio je, osigurava se razvoj visokog obrazovanja i povećavanje kvalitete studija, potiče povezivanje tržišta rada i sustava visokog obrazovanja, osigurava ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, a time i visokih učilišta te omogućava pristup studijima svim građanima.

"Na taj način ispunjavamo naše strateške ciljeve iz Vladinog programa 2012.-2014. gdje govorimo o Hrvatskoj kao društvu jednakih šansi, što znači da je Hrvatska socijalno pravedna i socijalno uključiva država", naglasio je ministar.

Vladina odluka 'teška' je 668 milijuna kuna, a, istaknuo je Jovanović, ako se tome pridoda i odluka iz svibnja vezana za studente koji prvi put upisuju prvi godinu na javnom učilištu od 146 milijuna kuna, dolazi se do značajnog iznosa od 814 milijuna kuna.

Odlukom su obuhvaćeni svi redoviti studenti preddiplomskih sveučilišnih studija, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija, diplomskih sveučilišnih studija, stručnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija koji u akademskoj godini 2013./2014. ili 2014./2015. po prvi put upisuju prvu godinu studija, koji su u trenutku upisa predstojeće i iduće tri akademske godine stekli najmanje 55 ECTS bodova (za studente s invaliditetom višim od 60 posto potreban broj ECTS bodova je 30). Odluka se odnosi i na studente koji u predstojećoj akademskoj godini 2012./2013. po prvi put upisuju drugu godinu diplomskih sveučilišnih ili specijalističkih diplomskih stručnih, te četvrtu, petu ili šestu godinu i integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih programa javnih visokih učilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:26