PORAZNI REZULTATI

Jovanović u Saboru: 'Naši maturanti su ispodprosječni - premalo čitaju, loši su u matematici i informatici'

 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Rezultati ovogodišnje državne mature bili su ispodprosječni i ona je pokazala da nam treba kvalitetnije školstvo – priznao je danas u Saboru ministar obrazovanja Željko Jovanović predlažući izmjene Zakona o obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Upravo bi i te, pete izmjene otkada je 2008. godine donesen Zakon trebale, tvrdi Jovanović, osigurati veću kvalitetu u sustavu školstva. Da je to itekako potrebno argument su mu upravo loši rezultati državne mature.

- Ako pogledate ovogodišnje rezultate državne mature, rezultate testova istraživanja jezičnih kompetencija, ispada da su naši maturanti ispod prosječni. Vidjeli smo da naši učenici premalo čitaju, da su loši u matematici, da su loši u informatici. Dakle promjene su nam bitne, ali one ne mogu doći preko noći – kazao je Jovanović.

Izmjenama Zakona Vlada, između ostalog, predlaže da se ukine zaključivanje ocjena na polugodištu, onima koji su završili trogodišnje programe besplatan četvrti razred, učenicima strukovnih škola mogućnost da dva puta ponavljaju razred, a prelaske učenika iz jedne u drugu školu ograničava najkasnije do 31. ožujka tekuće školske godine.

Izmjenama Zakona izričito se protivi jedino HDZ kojem su neka rješenja potpuno neprihvatljiva. Protive se primjerice, ukidanju zaključivanja ocjena na polugodištu te produživanju obrazovanja za učenike strukovnih škola. Osim toga tvrde kako će za provođenje predloženih izmjena biti potreban novac koji u proračunu nije osiguran.

- Ministre vi ćete morati biti čarobnjak jer ste naveli da provođenje ovog zakona neće trebati dodatna sredstva, a to nije točno. Samo jedan primjer: osiguravate besplatan četvrti razred za one koji žele nastaviti školovanje i to treba platiti – objasnila je HDZ-ova Ivanka Roksandić.

Iako podržavaju izmjene jer se njima ne uvodi revolucija već se ide korak po korak, i Laburisti imaju primjedbe na neke odredbe. Nikola Vuljanić objašnjava kako je dobro da se učenicima trogodišnjeg obrzovanja omogućava da besplatno da završe i četvri razred, no smatra da to nije dovoljno..

- Oni koji su zavšili trogodišnju školu imali su sasvim drugačiju vrstu programa i uvjeren sam da oni to za godinu dana ne mogu nadoknaditi. Tri godine su slušali nešto što se zove stručni račun koji ne ide dalje od postotka, a sada će dobiti matematiku. Nema šanse da to svladaju. Ako im pomažemo trebamo im pomoći do kraja – naglašava Vuljanić. Sporno im je i što se učenicima strukovnih škola omogućavaju dva ponavljanja razreda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:30