SRPSKI PREMIJER

JUTARNJI DOZNAJE Vučić prihvatio Oreškovićev poziv, za nekoliko dana dolazi u Hrvatsku

 Tom Dubravec / CROPIX

Unatoč zahlađenju odnosa između Srbije i Hrvatske, srbijanski premijer Aleksandar Vučić prihvatio je, kako neslužbeno doznajemo, poziv hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića te će doći na Dubrovnik forum koji se održava 25. i 26. kolovoza.

Tema ovogodišnjeg summita je 'Jačanje Europe: Povezivanje sjevera i juga', a sastanak će otvoriti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te njezin poljski kolega Andrzej Duda.

Prvoga dana summita najavljeni su i predsjednik Mađarske Janos Ader, litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, predsjednik Slovenija Borut Pahor te visoki dužnosnici još nekoliko zemalja. Summitu će, između ostalih, prisustvovati i nekadašnji savjetnik američkog predsjednika Obame za nacionalnu sigurnost James L. Jones te aktualni pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Liu Haixing.

Drugoga dana sastanka među panelistima će biti tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, šef HDZ-a Andrej Plenković u svojstvu potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, šefovi diplomacija BiH, Kosova i Mađarske te istaknuti diplomati iz nekoliko drugih zemalja.

Prije potvrde Vučićeva dolaska, u programu nije bio naveden nijedan sudionik iz Srbije. Iako nije potvrđeno u kojem će dijelu summita Vučić sudjelovati, nesumnjivo bi boravak u Dubrovniku mogao iskoristiti za razgovor s hrvatskim dužnosnicima o problemima u međusobnim odnosima koji su posebice posljednjih tjedana eskalirali sve žešćom retorikom s obiju strana.

Vučić: 'Vjerojatno ne dolazim u Dubrovnik'

Nakon što nam je neslužbeno potvrđeno da je srbijanski premijer Vučić potvrdio dolazak na summit u Dubrovniku, on sam je javno rekao da na sastanku 'vjerojatno neće sudjelovati', uz ocjenu da ne očekuje značajnije domete tog skupa.

- Nisam još donio konačnu odluku jer ne vidim što bismo bitno mogli učiniti. Ali, uvijek sam spreman za razgovor, rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji, na kojoj je priopćio da će se srbijanska vlada ubuduće suzdržavati od komentara i reagiranja na izjave hrvatskih dužnosnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:54