AGENCIJA PROMOCIJA PLUS

Jutarnji i RTL vam donose veliko prvo istraživanje rejtinga stranaka na nacionalnoj razini!

Je li SDP popularniji od HDZ-a, kako stoji Most?

Neizvjesna i nestabilna politička situacija koja bi svakog trenutka mogla eskalirati padom Vlade i novim izborima povod je velikog istraživanja koje će agencija Promocija plus provesti za RTL i Jutarnji list. Istraživanje će biti provedeno u svih deset izbornih jedinica na uzorku od 700 ispitanika u svakoj jedinici. A 9. lipnja bit će objavljen završni rezultat - projicirat ćemo sastav Sabora, odnosno raspodjelu zastupničkih mandata za svaku od političkih stranaka prema snazi koju uživaju danas, sedam mjeseci nakon redovnih parlamentarnih izbora.


S obzirom na stalna politička previranja unutar vladajuće koalicije na relaciji HDZ - Most, ali i unutar najveće vladajuće stranke, i to pogotovo nakon što je otkriveno da je tvrtka supruge prvog potpredsjednika Vlade radila za lobista MOL-a s kojim je Hrvatska u sporu, istraživanje će najbolje pokazati kakvu potporu danas imaju Tomislav Karamarko i njegova stranka.


Za svaku od izbornih jedinica rezultati će biti objavljivani zasebno, a prvo krećemo sa 4. izbornom jedinicom koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju. Istraživanje izbornih preferencija birača u tom dijelu Slavonije provedeno je 16. i 17. svibnja, a Jutarnji list detaljno će ih objaviti u broju od ponedjeljka 23. svibnja.


Riječ je o izbornoj jedinici koja je uvijek bila sklonija desnoj političkoj opciji. Na prošlim izborima Domoljubna koalicija "prešišala" je koaliciju Hrvatska raste za oko 6 posto. U broju mandata bile su poprilično izjednačene - HDZ-ova koalicija osvojila je šest saborskih mandata, a SDP-ova pet.
U toj izbornoj jedinici je koncentrirana i biračka baza Glavaševa HDSSB-a koji je na prošlim izborima osvojio samo dva mandata, i to jedino u 4. izbornoj jedinici. U odnosu na četiri godine ranije bio je to veliki pad za HDSSB koji je 2011. osvojio dvostruko više mandata u toj izbornoj jedinici.
Na prošlim izborima u 4. izbornoj jedinici jedan je mandat osvojio i Most. No, upravo njima prema svim posljednjim istraživanjima najviše pada rejting.


Istraživanje Promocije plus koje je provedeno početkom svibnja na razini cijele Hrvatske pokazalo je da su HDZ i SDP gotovo izjednačeni. Stranka Tomislava Karamarka imala je potporu 29,5 posto ispitanika, a Zorana Milanovića 29,2 posto. A Most je peti mjesec zaredom zabilježio pad potpore - početkom svibnja bili su na 5,7 posto. Usporedbe radi, u siječnju su imali potporu od 11,7 posto. Umjesto Mosta, titulu trećeplasiranog preuzeo je Živi zid koji je početkom svibnja bio na 7,3 posto.


Veliko istraživanje Promocije plus za Jutarnji list i RTL prvo je veliko istraživanje preferencija birača na nacionalnoj razini bez poznatog datuma istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:49