POZADINA PROSVJEDA BRANITELJA INVALIDA

JUTARNJI MEĐU BRANITELJIMA ‘Nisu u pitanju ni novci, ni politika, samo želimo mirovine i terapije’

Zagreb, 301014.Jedanaestog dana prosvjeda, nekoliko stotina hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja, koji vec danima prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja na Savskoj cesti, krenulo je put Hrvatskog sabora.Na fotografiji: branitelji u Savskoj ulici.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Branitelji iz cijele Hrvatske već jedanaest dana, na niskim temperaturama, spavaju pred Ministarstvom branitelja.

- Izgubio sam nogu u vojnoredarstvenoj operaciji Oluja - kaže za Jutarnji list branitelj Željko Glavić. - Imam brojne zdravstvene probleme. Ministar kaže da nam prava nisu dirana, a to nije točno. Od 1. 1. mirovine nam se dijele na dva dijela, a jedan ovisi o radnom stažu i punjenju proračuna. A ja nemam niti dana radnog staža jer sam u rat otišao 1991., odmah nakon mature, a ranjen minobacačem u Oluji i otada se nisam uspio zaposliti. Onda su nam uzeli deset posto kriznog poreza. Ne znam dokad tako. Drugo, kada trebam neku dijagnostičku pretragu, čekam na listama i po nekoliko mjeseci - kaže Glavić.

Do smjene ili ostavke ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića invalidi Domovinskog rata i hrvatski branitelji ne pristaju na dijalog, te će tek tada pristati na rspravu o donošenju ustavnog zakona o braniteljskim pravima. Odgovor očekuju do idućeg tjedna.

Odbili ZET-ov bus

Ultimatum je to koji su na jučerašnjem okruglom stolu u Hrvatskom saboru iznijeli predsjedniku Sabora Josipu Leki. Kolona od oko 800 hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata, od kojih je pedesetak bilo u invalidskim kolicima, krenula je jučer oko 11 sati iz prosvjednog šatora pred Ministarstvom branitelja prema zgradi Sabora. Kao što su i najavili na okruglom stolu u utorak, branitelji “u kolicima, na štakama, bez ruku i nogu” otišli su pješice do Sabora jer je “njima lakše nego se dužnosnicima spustiti do Savske 66”. Iako su za invalide na štakama osigurana dva posebna autobusa ZET-a, dio njih odbio je prijevoz do Markova trga.

- Otišao sam u rat sa 21 godinom, ranjen sam i u invalidskim kolicima. Ministar kaže da svatko od nas može u toplice kad god zaželi, u roku od petnaest minuta, a iz vlastitog iskustva znam da se obično čeka i po godinu dana, dok se zahtjevi za rehabilitaciju uglavnom odbijaju - kaže branitelj Martin Ribić.

- Prošlog ponedjeljka naručio sam se na jednu pretragu, rekli su mi da dođem za osam mjeseci. Ostajem ovdje do smjene jer se vlast prema nama ponaša maćehinski. Ne tražimo mnogo, samo brigu o našem zdravlju i poštovanje. Smiješno je da pravobraniteljica za osobe s invaliditetom nama dogovori sastanak s ministrom zdravlja u roku od 24 sata, a naš ministar to nije u stanju učiniti godinu dana, koliko ga tražimo. Bivša ministrica Jadranka Kosor zvala nas je sama na sastanke, svakih pola godine, a ministar Matić nijednom. Ako netko misli da je ovo radi novca, dajem sva svoja primanja godinu dana nekome samo da stanem na njegove noge i prošetam - kaže Ribić.

Nisu razgovarali

Tijekom jednosatnog mimohoda zagrebačkim ulicama branitelji su nosili fotografiju preminule suborkinje Nevenke Topalušić i transparente “100 posto za Hrvatsku” i “Uvijek vjerni Bogu i Domovini”, te izvikivali “Tražimo ostavku” i “U boj, u boj!”. Pjevali su “Zovi, samo zovi”, a pojedini građani, pa i zbunjeni turisti nesvjesni hrvatske političke krize, putem su im pljeskali. Pred Sabor su stigli točno u podne, nakon čega se pedesetak branitelja, poglavito onih u invalidskim kolicima, predvođeni predsjednikom Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata Đurom Glogoškim, zaputilo na okrugli stol s predsjednikom Sabora Lekom.

Do razgovora nije došlo. Invalidi su Leki pročitali pismo sa svojim zahtjevima, nakon čega su napustili saborske prostorije. Uz smjene, branitelji traže i uvođenje moratorija na primjenu prošlogodišnjeg Zakona o mirovinskom osiguranju.

Veze za pregled

- Svima su nam problemi slični. Kada trebamo neki pregled, moramo potezati čak i veze. U posljednje vrijeme se i kod liječnika opće prakse treba naručiti, a na red se dolazi za nekoliko dana - kaže branitelj Dragan Kiš. - Svake noći trpim strašne fantomske bolove u odrezanim nogama i bez tableta mi je puno gore, iako mi slabo pomažu. Ne mogu u kazalište, kino, nigdje osim u trgovački centar jer nijedna institucija, pa ni bolnica, nije u potpunosti prilagođena nama invalidima. I onda govore da se brinu o stopostotnim invalidima? Malo bolja invalidska kolica koštaju me 30.000 kuna, a primanja su mi 4800. Kažu mi da uzmem ona socijalna, koja imaju više od trideset kilograma. Došao sam im pokazati da nisu oni nas postavili, nego mi njih, te nas moraju saslušati - kaže Kiš.

‘Matić je dobrodošao ovdje kao branitelj, ali ne kao ministar’

Dok su njihovi predstavnici u Saboru čitali svoje zahtjeve, stotine invalida i branitelja čekalo je ishod razgovora ispred Crkve sv. Marka. Među sobom su komentirali kako od sastanka ne očekuju previše, jer “Leko ionako nema ovlasti smijeniti ministra”, odnosno ispuniti njihov temeljni zahtjev.

- Fred je dobrodošao među nas kao hrvatski branitelj, čim odstupi s ministarskog mjesta - ponavljali su.

Sastanak je okončan poslije dvadesetak minuta, nakon čega se Glogoški obratio okupljenim istomišljenicima i izvijestio ih kako je Josipu Leki pročitano pismo sa zahtjevima.

- Pozivam predsjednika Sabora Josipa Leku, Vlade Zorana Milanovića i Republike Ivu Josipovića da odrede datum kada će, kako kažu, ‘šačica ljudi’ na Trgu sv. Marka ili Trgu bana Jelačića pokazati svoju snagu i zajedništvo. Od svojih zahtjeva ne odustajemo, te ćemo do idućeg tjedna čekati odgovor - poručio je Glogoški i rekao kako nije točno da braniteljska prava nisu dirana jer su “saborski zastupnici izglasali više izmjena i dopuna različitih zakona” koji se tiču braniteljske populacije.

Na upit novinara Jutarnjeg što će se događati ne dođe li odgovor institucija do idućeg tjedna, Glogoški je rekao kako prosvjednici ne namjeravaju odustati te će se do daljnega zadržati ispred zgrade Ministarstva branitelja u Savskoj 66. Ponovio je to i jedan od vođa prosvjeda, predsjednik Zbora veterana gardijskih brigada Ante Deur istaknuvši da ne odustaju od svojih zahtjeva. Poručio je također premijeru Zoranu Milanoviću, koji ih je pozvao da svoje probleme rješavaju u državnim institucijama, a ne na ulici - “Zorane, mi smo tu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 16:10