U BORBI ZA GLASOVE

JUTARNJI OBIŠAO PROJEKT POD TUŽBOM Bandićeve svirajuće fontane mogle bi doći i pod udar ZAMP-a?

Na prostoru kraj HNB-a zastaju i mladi i stari zatečeni dvjema dosad javnosti manje poznatim činjenicama: fontane sviraju, klupice su privremene
Zagreb, 090113.Hrvatske bratske zajednice.Reportaza o fontanama koje je gradolnacelnik Milan Bandic nedavno otvorio i razgovor s posjetiteljima.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Možda neće nadmašiti njegov najveći predizborni hit kada je u kampanji za predsjednika pao na snijegu i puzao kako bi postavio spomenik palim borcima, ali će zasigurno ući u vrh njegovih vratolomija u borbi za glasove birača.

U utorak poslijepodne on iznenada dolazi s radnicima na gradilište pokraj dvaju fontana i pomaže im raspakirati deset drvenih klupa. Uz povike i bodrenje žurno hvata s radnikom jednu klupu kako bi ih što prije postavili iako na njihovo namještanje nitko ne čeka. Koji sat poslije snimku tog dramatičnog postavljanja klupa dostavlja medijima, a onda gostuje u Dnevniku 3 HTV-a, gdje 15 minuta objašnjava da ga u izgradnji nastavka Lenucijeve potkove i Ambruševe vizije razvoja grada neće zaustaviti tamo neka prijava nekog Ministarstva gospodarstva.

U mlinu kampanje

Naravno, riječ je Milanu Bandiću , gradonačelniku Zagreba, magu predizbornih trikova i spinova. Već pet mjeseci prije lokalnih izbora on je iskusno zaključio da će se glavni dio kampanje za gradonačelnika vrtjeti oko tih famoznih fontana, za čiju je izgradnju potrošeno 18,4 milijuna kuna iz gradske blagajne. Brzina kojom je dopremio klupe (koje su, kako je pojasnio, od njega tražili građani koji šetaju oko fontana) nagnala nas je da odmah u srijedu odemo do gradilišta u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Željeli smo se na mjestu uvjeriti jesu li klupe u funkciji.

FOTO Bandić nosio klupe do fontana pa ispalio: 'Ovo je povijesni, milenijski i vizionarski projekt!'

Već sa stepenica Nacionalne i sveučilišne knjižnice lijepo se vidi da oko jedne fontane ima šetača, a u betonskom okviru sjevernije fontane čuče radnici i namještaju ventile. Prolazimo kroz pothodnik koji s obje strane spaja Trnje s fontanama, ali i Palaču pravde s Gruntovnicom, pa šetamo do prve fontane. Tek je prošlo podne i fontane razgledava dvadesetak prolaznika. Kao s neke razglednice, na jednoj klupi zaljubljeni se par ljubaka.

Klupe su privremeno!?

- Lijepo je doći ovdje u pauzi učenja u biblioteci, ali još je ljepše navečer kada se upale svjetla - kaže nam student Tomislav Kovač (19), a njegova djevojka Ana (18) dodaje kako jedva čeka proljeće da okoliš zazeleni. Baš kada smo ih htjeli opomenuti da ne bi nožićem urezivali svoje inicijale, na novoj klupi ugledali smo umirovljenika koji fotografira.

- Ja sam vam stari fotoamater, a ove ću slike staviti na Fejs - iznenadio nas je 72-godišnji umirovljenik Željko Novaković. Stanuje u blizini, na Bundeku, i hvali Bandića kako je od mjesta gdje su na smetlištu pronalaženi leševi životinja i ljudi napravio lijepo izletište.

- Neće natezanja oko fontana biti presudna za moj glas na izborima. Još ću razmisliti jer mislim da svatko ima svoj domet, ali nikako mi se ne sviđa što su svi protiv kada se nešto gradi, a smeta im kada se ništa ne gradi - kaže Željko. I drugi umirovljenik koji promatra mlazove fontane nema dobro mišljenje o politizaciji fontana.

- Zagreb je metropola i dobro je da se uredi ulaz u grad. Uvijek će biti neka kriza. Zar to znači da ne treba ništa raditi? Pa zato i jesmo u krizi - kaže Živko Stizić (86), umirovljeni antikvar. Pohvalio nam se da je član Braće Hrvatskog zmaja kao i Bandić.

- On je Zmaj od kamenitih vrata, a ja sam Zmaj od Cetine - reče nam Živko. Možda sad postane Zmaj od fontana, pomislili smo. U razgovoru s njim već smo se primakli fontani koja ne radi, a od radnika doznajemo da će nam sve objasniti šef gradilišta.

- A gdje vam je šef - pitamo.

- Evo ga tu pokraj vas - odgovori nam Zdravko Krišto, zaposlenik tvrtke Mešić-com koja je na natječaju dobila posao izgradnje fontana.

- Fontane su u probnom radu i sada čistimo ventile. A i klupe su privremeno rješenje. Ne, nikada prije nismo radili fontane, ali smo radili slične poslove poput bazena. Najveći nam je izazov bilo probijanje pothodnika i gradnja podzemnog dijela u kojem su sve instalacije i pumpe. To što se vidi gore tek je 10 posto objekta - priča nam Krišto i vodi ispod fontana. Doista, u velikom prostoru hrpa komplicirane tehnike.

- A gdje vam se pali muzika koju puštate u fontanama pa se susjedi žale da ne mogu spavati - pitamo Krištu.

- Ma tko ne može spavati!? Evo sad ćemo vam pustiti najglasnije, pa vi vidite i poslušajte - odgovara i vodi nas do kontrolne sobe.

A tamo uz muzički stup leži nekoliko CD-a, Straussovi valceri, sve sama ozbiljna glazba, ali pronalazimo i gradonačelniku dragu “Zagreb moj, tebi rado popevam”. Šef gradilišta nam pušta zagorske popevke i čini se da zbog buke s prometnice ne može smetati susjedima. No, ozvučena fontana više nas je zabrinula zbog drugog problema.

- A što je sa ZAMP-om? Jeste li prijavili fontanu - pitamo.

- E, to više nije naš posao - zaključuje Krišto.

Tamo je glavni, znamo, gradonačelnikov protivnik u prošloj kampanji - predsjednik Ivo Josipović. Tek će se vidjeti tko će kome naplatiti zagorske popevke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:29