EKSKLUZIVNO

JUTARNJI U POSJEDU DOKUMENATA Ovo je dokaz da su Linić, obitelj i prijatelji bili pod istragom: 'Sad se vidi da je Milanović lagao, žrtva sam progona'

Istragu je u ljeto 2014. godine predvodio načelnik PN USKOK-a Mario Bertina
 Tea Cimaš / CROPIX

Načelnik PN USKOK-a Mario Bertina predvodio je u ljeto 2014. godine istragu nad bivšim ministrom financija Slavkom Linićem i članovima njegove obitelji te prijateljima i suradnicima. Dokazuje to službeni dokument iz kolovoza 2014. godine do kojeg je Jutarnji list došao u posjed, a iz kojeg je vidljivo da su predmet istrage bili upravo Linić, supruga Ksenija Linić i njezina kćer iz prvog braka Maja Čule, te dvojica Linićevih prijatelja, koje se povezuju s aferom Tržnice Rijeka, Ivan Franolić i Veljko Knežević. Podsjetimo da je u srpnju iste godine, dakle samo 36 dana ranije, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost po Linićevoj prijavi o praćenju njega i njegove obitelji zaključio da su neutemeljeni navodi iz te predstavke.

Utvrdili su tada da ga PNUSKOK nije pratio.Taj zaključak saborski odbor donio je većinom glasova vladajućih, jer su HDZ-ovi članovi odbora bili suzdržani, i to 9. srpnja 2014. godine. No, iz dokumenta do kojeg smo došli vidljivo je kako je načelnik PNUSKOK-a Bertina samo 36 dana, nakon tog zaključka saborskog odbora, točnije 14. kolovoza iste godine od Ministarstva financija, Ureda za sprječavanje pranja novca, zatražio podatke o "gotovinskim i sumjivim transakcijama, te transakcijama prijenosa gotovine preko državne granice za razdoblje od 2004. do 2014. godine", i to za gore spomenute osobe. Postavlja se pitanje kad je istraga pokrenuta, a i kad je završena.

Dokumenti koji pokazuju da su se istraživale transakcije bivšeg ministra Linića

U istom tom dokumentu pod naslovom inicijalizacija slučaja navodi se sljedeće:

"Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta raspolaže operativnim saznanjima kojima se ukazuje na eventualne nezakonite radnje Slavka Linića, bivšeg ministra financija, prema kojima je imenovani tijekom boravka u SAD-u položio veću količinu novca, cca milijun američkih dolara, u korist računa Maje Čule, koja navodno studira u SAD-u na neutvrđenom sveučilištu. Navedeni iznos navodno je odnošen u vrijeme dok je Slavko Linić bio ministar financija (23.12.2011.-14.05.2014.). Također raspolaže se podacima i neprovjerenim informacijama da Slavko Linić u Švicarskoj posjeduje vrijednu vilu zajedno sa suvlasnicima Ivanom Franolićem, bivšim većinskim vlasnikom Tržnice Rijenka d.d. i Veljkom Kneževićem, bivšim osnivačem RI- Stan d.o.o.". Bivši ministar financija Linić, koji je smijenjen nakon afere Spačva i otada proziva premijera Milanovića da u njegovom slučaju zloupotrebljava službe, i to u suradnji s načelnikom Bertinom.

- Sad se vidi da je Milanović lagao, sve što sam rekao je istina, žrtva sam progona. Možda je ovaj dokument i antidatiran jer sam ih prozvao te prijavio saborskom odboru, ali očito je da su oni odmah nastavili sa svojim poslom. Ispitivali su konobare, FBI je istraživao Maju (Čule) u Americi, nisam znao zašto to rade, ali sad je jasno - kaže Linić te dodaje da su i drugi njegovi prijatelji bili istraživani, primjerice, Jozo Kalem.

- Sjetite se kad mi je Milanović iz Australije poručivao da pazim s kim se družim. Predmet progona sam tko zna otkad, pa i afera Spačva. Oni ne prezaju od ničega, uništavaju mi i obitelji, ali sad su prešli svaku mjeru. Sad ću sve to opet predočiti saborskom odboru da su ili bili izmanipulirani, ili su dokumenti antidatirani. Sve to provodi Bertina po nalogu Milanovića, a Ostojić je čini se, s tim suglasan - poručuje Linić te dodaje da Franolića nije vidio nekoliko godina, a da je riječki odvjetnik Knežević njegov prijatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 17:06