AFERA KAMIONI

Kako će država naplatiti 10,2 milijuna kuna s kamatama? Sud sjeda na imovinu Rončevića i Bačića...

Država se iz imovine optuženika može naplatiti u cijelosti, može se namiriti dio štete, a u slučaju da optuženici nemaju imovine ni primanja, ostaje i mogućnost da se ne naplati ni lipe
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Osudivši Berislava Rončevića i Ivu Bačića na zatvorske kazne, sudsko vijeće Županijskog suda istodobno je odlučilo da zajedno trebaju državi nadoknaditi štetu koju su proračunu napravili kupivši skuplje Ivecove kamione, iako su, da su se odlučili za Manove, mogli uštedjeti više od 10 milijuna kuna.

Neizvjesna naplata

Međutim, odluka o nadoknadi štete neće se realizirati dok presuda ne postane pravomoćna. Realno se može očekivati da će Vrhovni sud RH u roku od godinu dana odlučivati o najavljenim žalbama u ovom predmetu.

Ukoliko viša instanca potvrdi presudu, trajanje postupka naplate štete vrlo je neizvjesno. Prva mogućnost bila bi da Rončević i Bačić dobrovoljno plate iznos koji im naloži sud. Iako se iz Rončevićeve izjava da će poštivati svaku pravomoćnu presudu može zaključiti da bi bio spreman platiti svoj dio, takvo što u praksi se teško može vidjeti.

FOTO Rončević zatečen: Nisam očekivao kaznu. Nevin sam i žalit ću se na presudu

Druga mogućnost bila bi prisilna naplata putem ovrhe. Optuženicima bi se tada “sjelo” na imovinu koja glasi na njihova imena. Ne i na imovinu članova obitelji, jer u konkretnom slučaju nema mjesta za primjenu tzv. antikoruptivnih zakonskih odredbi prema kojima se može ići na prošireno oduzimanje imovine.

Najgori scenarij

Država bi se tako putem ovrhe mogla naplatiti iz njihovih nekretnina i pokretnina kao i s njihovih bankovnih računa. Teoretski, država se iz imovine optuženika može naplatiti u cijelosti, može se namiriti dio štete, a u slučaju da optuženici nemaju imovine ni primanja, ostaje i mogućnost da se ne naplati ni lipe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:45